Το μήνυμα ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο θα πέσει στο κενό διατράνωσαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, με μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιούλη, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, που υπέγραψαν κείμενο ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην εκπαίδευση καθώς και συνδικάτα, που επίσης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης του ασύλου.

Το στίγμα της κινητοποίησης έδωσαν από νωρίς το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι, που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Φοιτητές ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου, ενώ σε ανάλογες δράσεις προχώρησαν φοιτητικοί σύλλογοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Νομικής Σχολής και του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Η προσπάθεια κατάργηση του ασύλου θα πέσει στο κενό

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησε αρχικά ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΓ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Ο Κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να κηρύξει σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια, η προσπάθειά της να χτυπήσει και να καταστείλει τους αγώνες μας με την κατάργηση του ασύλου θα πέσει στο κενό! Η σημερινή μαζική, μαχητική συγκέντρωση, αποδεικνύει πως δεν έχουν τελειώσει μαζί μας!».

Σημείωσε ακόμη ότι οι δεν είναι τα ΜΑΤ που λείπουν από τις σχολές αλλά η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η κατάργηση της εκπαίδευσης – εμπόρευμα και η αναβάθμιση των σπουδών, ενώ τόνισε πως «πίσω από τα προσχήματα, τις φτηνές δικαιολογίες, βρίσκεται η πραγματικότητα, ο μόνιμος καημός τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ: Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμά μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Για αυτό και θέλουν να το καταργήσουν! Το παίρνουν από τους φοιτητές για να το δώσουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους στις πλάτες των φοιτητών! Για να υλοποιείται ανεμπόδιστη η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!».

Κάλεσε επίσης τους συγκεντρωμένους «να γίνουμε ο χειρότερος τους εφιάλτης, να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!», σημειώνοντας ότι «είναι στο χέρι μας η νέα χρονιά να μας βρει αποφασισμένους, περισσότερους, στη μάχη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!».

Θέλουν «να σιγήσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «με την κατάργηση του ασύλου, επιζητούν να σιγήσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, να πάψει κάθε μορφή οργανωμένης αντίστασης στις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις για την ολοκλήρωση του στόχου για ένα πανεπιστήμιο – επιχείρηση. Επιδιώκουν να κόψουν τον δεσμό ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα και να επιβάλουν, ως μόνη διεπαφή του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, τον δεσμό ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και τις επιχειρήσεις. Σε αυτή τους την προσπάθεια θα μας βρουν απέναντί τους. Η σημερινή συγκέντρωση το αποδεικνύει».

Κάλεσε τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων να περιφρουρήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και να διεκδικήσουν Παιδεία κι έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών κι όχι των επιχειρήσεων, φοιτητική μέριμνα με σύγχρονες προδιαγραφές, μόνιμο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, προσλήψεις μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

«Ο νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά»

Μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου τη Δευτέρα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Οι φοιτητές στους δρόμους γι ακόμα μια φορά, ο νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά», «Το άσυλο θα είναι των φοιτητών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών» και «Ούτε πελάτες, ούτε τσάμπα εργάτες».

Τέλος, οι φοιτητές ξεκαθάρισαν ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση του ασύλου θα συνεχιστεί μέσα στις σχολές και στους δρόμους του αγώνα, ενώ παραμένουν και σε ετοιμότητα ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή.

1 / 19