Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 4, 2023

Scroll to top

Top

Ένας πρώτος απολογισμός του 19ου Επιστημονικού Συμποσίου του ΙΚΙ

Ένας πρώτος απολογισμός  του 19ου Επιστημονικού Συμποσίου του ΙΚΙ
KefaloniaNews

Τιμητική Διάκριση στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ -τομέα Κεφαλληνίας

Πραγματοποιήθηκε με διαδικτυακή σύνδεση το 19ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης  (ΙΚΙ) με θέμα  Ατυχήματα : Μια εθνική μάστιγα. Αναζητώντας την ασφάλεια στο δρόμο, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στο οποίο συμμετείχαν ως εισηγητές ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από κεντρικούς φορείς καθώς και εκπρόσωποι τοπικών υπηρεσιών.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΙ κ. Ηλίας Μπεριάτος υπενθύμισε ότι εφέτος συμπληρωθήκαν 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δράσης του Ιδρύματος και ότι με αφορμή την επέτειο αυτή, έγινε ανακήρυξη τριών συμπολιτών μας σε επίτιμα μέλη του Ιδρύματος (Δώρα Μαρκάτου, ιστορικός της τέχνης τ. καθηγήτρια παν. Ιωαννίνων, Ευρυδίκη Λειβαδά συγγραφέας, Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός-συγγραφέας). Παράλληλα συντάχθηκε κείμενο με το βιογραφικό του ΙΚΙ και σχετικό φωτογραφικό λεύκωμα που μπορεί να προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνώντας με το Ίδρυμα (info@ikifoundation.gr).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα 19 συμπόσια του ΙΚΙ και έκανε σύντομη  εισαγωγική ομιλία σχετικά με τις αρνητικές ‘πρωτιές’ της χώρας μας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται τα ατυχήματα –τροχαία και άλλα.

Στο συμπόσιο, στην πρώτη ενότητα, μίλησαν οι πρόεδροι των πανελλαδικής εμβέλειας  φορέων που  έχουν αντικείμενο μελέτης τα διάφορα είδη ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα η κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», μαζί με τον συνεργάτη της κ. Μ. Μπρούζα, ενημέρωσε μεταξύ άλλων για τις εκπαιδευτικές δράσεις  του Ινστιτούτου, κάποιες από τις οποίες έχουν γίνει και στην Κεφαλονιά σε συνεργασία με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα  και τις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Επίσης παίρνοντας αφορμή  από την πρόταση του Υποδιοικητή του Τμήματος Τροχαίας Αργοστολίου κ. Κ. Γρηγορόπουλου για ενημέρωση των τουριστών σε θέματα κυκλοφορίας, κατά την άφιξη τους στην Κεφαλονιά, πρότεινε τη συνεργασία του ΙΟΑΣ με την τοπική αστυνομία για  την υλοποίηση της πρότασης αυτής.

Η κα Ρένα Μπαρδάνη πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας- ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. μαζί με τον συνεργάτη της Σ. Νάρη, αναφέρθηκε με τεκμηριωμένα στοιχεία στις δράσεις και στο έργο του Ινστιτούτου στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πάσης φύσεως εργατικών ατυχημάτων παρουσιάζοντας τις διάφορες κατηγοριοποιήσεις αλλά και στατιστικά στοιχεία.

Ο κ. Παναγιώτης  Πασχαλάκης  πρόεδρος του οργανισμού Safe Water Sports  ανέπτυξε τους στόχους και τις επιδιώξεις του φορέα και παρουσίασε στατιστικές και προγράμματα που έχει αναλάβει ο οργανισμός για την αποτροπή των ατυχημάτων στη θάλασσα και γενικά στο υδάτινο περιβάλλον καθώς και για τη βελτίωση του πανελληνίου δικτύου των ναυαγοσωστών στις παραλίες  αναψυχής

Η πρώτη ενότητα παρεμβάσεων έκλεισε με τον κ Ερνέστο Τζαννάτο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Πειραιά, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα ναυτικά ατυχήματα στα πλοία, στο θεσμικό πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης τους και τέλος στη σύγκριση τους με τα  τροχαία ατυχήματα

Στη δεύτερη ενότητα μίλησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών  υπηρεσιών και συγκεκριμένα ο κ. Κ. Γρογορόπουλος από την Αστυνομία, η κα Ρ. Γόντικα από την Πυροσβεστική, η κα Ε. Σκιαδαρέση από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η κα Β. Κοκολίνη από το ΕΚΑΒ – τομέα Κεφαλληνίας οι οποίοι/οποίες αναφέρθηκαν στα θέματα των ατυχημάτων με τα οποία εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας και ενημέρωσαν για τα προβλήματα, τις δράσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στα νησιά μας. Στην συνέχεια διατυπωθήκαν ερωτήσεις και σχόλια και  έγινε μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ συμμετεχόντων και εισηγητών.

Στο τέλος του συμποσίου ο κ. Ηλίας Μπεριάτος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της σειράς των  τιμητικών διακρίσεων του ΙΚΙ στους «αφανείς ήρωες» της καθημερινής ζωής, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε, με την ευκαιρία διεξαγωγής του 19ου  Συμποσίου, να εκφράσει   δημόσια τον έπαινο του στο προσωπικό του τομέα Κεφαλληνίας του ΕΚΑΒ (συνολικά 23 εργαζόμενοι). Κατόπιν, απευθυνόμενος στον υπεύθυνο του τομέα κ. Γεράσιμο Βαλλιανάτο  είπε ότι το ΙΚΙ απονέμει τιμητικό δίπλωμα στο προσωπικό για την ειλικρινή αφοσίωσή του στο καθήκον και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τοπική κοινωνία των νησιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Το δίπλωμα (που παρουσιάστηκε στην οθόνη) θα σταλεί αρχικά  με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στη συνέχεια θα  επιδοθεί στον υπεύθυνο ιδιοχείρως από μέλος του Δ.Σ του ΙΚΙ με την πρώτη ευκαιρία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους και όσες συνέβαλλαν  στην προετοιμασία και  διεξαγωγή του συμποσίου και ιδιαίτερα στο Ι.Ο.ΑΣ. για την οργανωτική και τεχνική υποστήριξη (παροχή φιλοξενίας στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων του Ινστιτούτου)

Τέλος, το ΙΚΙ ευχαριστεί θερμά τις δεκάδες συμπολιτών μας που συμμετείχαν διαδικτυακά το Συμπόσιο καθώς και όσα τοπικά ΜΜΕ παρακολούθησαν και πρόβαλαν την εκδήλωσή αυτή.

Τιμητικό Δίπλωμα_ στο προσωπικό του ΕΚΑΒ_ τομεας Κεφαλληνίας