Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 19, 2024

Scroll to top

Top

Saristra festival 2014: Ιαπωνικός χορός Butoh. Μία εξαιρετική παράσταση από τις Μαριάννα Τσαγκαράκη και Όλγα Στεφάτου!

Saristra festival 2014: Ιαπωνικός χορός Butoh. Μία εξαιρετική παράσταση από τις Μαριάννα Τσαγκαράκη και Όλγα Στεφάτου!
KefaloniaNews

http://vlahatasamis.gr/

Συνεχίστηκε χτες δεύτερη μέρα με ιδιαίτερη επιτυχία και ακόμα περισσότερο κόσμο στα Βλαχάτα της Σάμης, το Saristra festival 2014. Και στη χτεσινή βραδιά, οι μουσικές μπάντες έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις εντυπωσίασαν τους παρεβρισκόμενους. Επιτρέψτε μας όμως για την χτεσινή βραδιά, να σταθούμε σε ένα ιδιαίτερο και μοναδικό για το Saristra Festival  ( κατά τη γνώμη μας ) δρώμενο. Τη χορευτική παράσταση “From one world to another”. Μια Butoh performance από τη Μαριάννα Τσαγκαράκη και την Όλγα Στεφάτου αφιερωμένη σε όλα τα κακοποιημένα παιδιά. Η παράσταση αυτή, δωσμένη από τα δύο κορίτσια με συναίσθημα, πλαστικότητα κινήσεων, χωρίς διαλόγους, με τα σώματα να συνδιαλέγονται μεταξύ τους με τη μοναδική τεχνική του ιαπωνικού χορού “Butoh”, στην κυριολεξία, καθήλωσαν τους παρεβρισκόμενους, που στο τέλος, καταχειροκρότησαν τα κορίτσια για το υπέροχο αποτέλεσμα.

Τώρα… τι είναι το “Butoh”;

“To butoh είναι μια avant -garde μορφή παραστατικής τέχνης που γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1959. Πρωτεργάτες αυτού του ρεύματος είναι ο Tatsumi Hijikata και ο Kazuo Ohno. Από το ’70 και μετά ανοίχτηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ συνεχίζει έως σήμερα να εξαπλώνεται στον κόσμο.
To butoh δεν είναι απλά ‘χορεύω’, αλλά είναι η άρνηση της ιδέας του ‘χορεύω’ που είναι η γενική ιδέα στον χορό. Το σώμα αποκαλύπτει την εσωτερική -κρυμμένη- ζωή και αναζητά διαρκώς να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα όπως: Τι είναι η κίνηση, τι είναι το σώμα, τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, τι είναι η ψυχή;… Προσφέρει ένα μονοπάτι για περιπλάνηση σε μνήμες ατομικές που υπάρχουν βαθιά μέσα μας, όσο και μνήμες που αγγίζουν το συλλογικό ασυνείδητο. Το butoh εξερευνεί και κινείται μεταξύ παράδοξου-λογικού, γκροτέτσκο-αιθέριου, φωτός-σκοταδιού, πρωτόγονου-σύγχρονου, αυτοσχεδιασμού-χορογραφίας.
Είναι αδύνατον να χωρίσουμε το σώμα από το πνεύμα όταν αναφερόμαστε στον εν λόγω χορό. Τεχνική στο butoh υπάρχει, αλλά έρχεται με έναν τρόπο δευτερεύοντα μπροστά στην καθαρότητα που το πνεύμα ζητάει.”
Πληροφορίες από το ( http://cumana.gr/node/230 )

Δυο λόγια για τις πρωταγωνίστριες.

Μαριάνα Τσαγκαράκη: 

Επαγγελματική Σχολή Χορού ”Ραλλού Μάνου”
απόφοιτος
2008- 
χορός Butoh
Μαθήτευσε δίπλα στην Ιωάννα Γκαραγκούνη.
Seminars ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σεμινάρια κλασικού μπαλλέτου, bare a terre,σύγχρονου χορού, χορογραφίας/σύνθεσης, qi gong & οστεοπαθητικής, feldenkrais
με διακεκριμένους έλληνες και ξένους δασκάλους.

Σεμινάρια με τους: M.Iwana, K.Kan, S.Koseki, A.Takenouchi, Y.Yusioka, K.Mai, T.Iwaoka, A.Pintus, D.Fujiwara, S.Ishikawa & M.Wakamatsu.
Teaching ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Διδάσκει σύγχρονο χορό,κινησιολογία
σε ηθοποιούς.

Παραδίδει κύκλους μαθημάτων & σεμινάρια butoh.

Έχει παραδώσει μαθήματα στην θεατρική ομάδα ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παραδίδει μαθήματα στο Θεατρικό Εργαστήριο Teatro Piccolo
με το οποίο συνεργάζεται για τρίτη χρονιά.

Αυτή την περίοδο κινεί το ”Κιναισθητικό Εργαστήριο”
με άξονα τις αρχές του butoh, στο οποίο συμπράττει με δασκάλους από άλλους χώρους, με σκοπό την ζύμωση διαφορετικών πληροφοριών, για περισσότερη τροφή για το σώμα-νου-πνεύμα.
Other ΑΛΛΟ

Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με τις ομάδες:
Χοροθέατρο Ροές, Α ΚΙΝ, Μετ’εμποδίων, Εννιάμορφο, Αλλού-Εδώ-Παντού,Maxine Heppner, Συν+εργασία, Τrout Physical Theater (Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων-Πανόραμα Σύγχρονου Χορού-2η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού-1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμουκ.α) .

Συμμετείχε όχι μόνο χορευτικά αλλά και στην συνδημιουργία της χορογραφίας
Στις ομάδες Χ.Ο.Π.Ε, Solus Creo και Jack In The Box, με έργα που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Δια-ροές & στις Ανεξάρητες Παρουσίες του Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων.
2004 
Ελαβε μέρος στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και στην Τελετή ”Αφή της Φλόγας” για την Παραολυμπιάδα.
2007 
Συμμετείχε σε Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης στο Dance Palace του Λουξεμβούργου
(Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2007)

Ολιστική Μάλαξη, Shiatsu και Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική.
Το ενδιαφέρον της για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας του σώματος και την θεραπεία του την οδήγησε σε αυτές τις μεθόδους.

Σόλο butoh
χορογραφημένο απο την Ι.Γκαραγκούνη (συνέδριο CID της Unesco, Θέατρο Φούρνος & Θέατρο Altera Pars) και χορέψει με τον Α.Takenouchi στο Φεστιβάλ Αισχυλείων 2010.

Πληροφορίες από το http://www.artcom.gr/el/users/3220

Όλγα Στεφάτου: 

Η Όλγα ( με καταγωγή εκ μητρός από τον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς ), έλαβε πτυχίο Bachelor (B.A.) από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών και Master (MA) στο τμήμα International Multimedia Journalism του πανεπιστημίου Bolton με βάση το Πεκίνο. Εργάζεται ως freelance φωτογράφος και ταξιδεύει πολύ, ιδίως στα Βαλκάνια και την Ασία. Δουλειές της εστιάζουν στη βία εναντίον της γυναίκας και στη ψυχογεωγραφία μέσα από πολιτικές κρίσης. Δουλειά της θα δείτε στο www.olgastefatou.com.

Στη παράσταση συμετείχαν και οι… Αγγελική και Έλενα Στεφάτου και η Κωνσταντίνα Κρητικού.

Συγχαρητήρια θερμά στους διοργανωτές που ενέταξαν τη παράσταση αυτή στις φετινές παράλληλες εκδηλώσεις του festival και φυσικά σε όλους τους συντελεστές της παράστασης!