Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 18, 2024

Scroll to top

Top

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου
KefaloniaNews

Ο Cameron Laux εξερευνά το πως οι βιβλιοθήκες μετέφεραν τόση γνώση μέσα στους αιώνες, επιβιώνοντας από επιδρομές τον 10ο αιώνα και ακόμα και λεηλασίες από κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος τον 21ο αι.

Οι εικόνες που ακολουθούν δεν είναι για τους φαν του μινιμαλισμού. Από την άλλη, εάν πιστεύετε όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ότι ο Παράδεισος είναι μία βιβλιοθήκη, τότε είναι σίγουρο πως θα μείνετε ικανοποιημένοι με τον παράδεισο που ακολουθεί.

Ένα νέο βιβλίο από την Taschen, Massimo Listri: The World’s Most Beautiful Libraries, περιλαμβάνει εικόνες από τις πιο παλαιές και εκλεκτές βιβλιοθήκες από τον Μάσιμο Λίστρι, από μεσαιωνικά ιδρύματα του 19ου αιώνα και από ιδιωτικές έως μοναστικές συλλογές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για «καλλιστεία βιβλιόφιλων».

Οι εικόνες που ακολουθούν δεν είναι για τους φαν του μινιμαλισμο

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Ρώμη, Ιταλία

© Massimo Listri/Taschen

Δείτε το slideshow

© Massimo Listri/Taschen

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού έχει τις ρίζες της στον 4ο αιώνα μ.Χ., αν και πήρε την σημερινή της μορφή τον 5ο αι. Τον 16ο αι ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Ντομένικο Φοντάνα να δημιουργήσει νέα κτίρια για τις συλλογές του Βατικανού, οι οποίες χρησιμοποιούνται έως και σήμερα. Οι γεωμετρικές και πολυτελείς διακοσμήσεις αντικατοπτρίζουν την πνευματική επιρροή του Βατικανού. Εκτός από τα αμέτρητα πολύτιμα αρχεία που έχει στην κατοχή της, διαθέτει επίσης και το παλαιότερο γνωστό χειρόγραφο της Βίβλου.

Βιβλιοθήκη του Αβαείου Kremsmünster,

Αυστρία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Το Αβαείο Kremsmünster ιδρύθηκε το 777 μ.Χ. Εκτός από μία επιδρομή τον 10ο αι και μετά τις επισκευές που έγιναν σε αυτήν, γλίτωσε την όποια άλλη καταστροφή ή εκμετάλλευση, παρόλο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σαν φρούριο. Όπως κι άλλες βιβλιοθήκες, ανοικοδομήθηκε τον 17ο αι με πληθωρικές διακοσμήσεις σε στυλ μπαρόκ, το οποίο ήταν πολύ διαδεδομένο εκείνη την εποχή.

Βιβλιοθήκη Girolamini

Νάπολη, Ιταλία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Η Βιβλιοθήκη Girolamini είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος που ιδρύθηκε από το θρησκευτικό τάγμα των Ορατοριανών. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης πρόκειται για έναν επιβλητικό χώρο, με τρεις ορόφους, όπου βλέποντας τον τεράστιο όγκο των βιβλίων γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτός είναι ένας χώρος της γνώσης και της έρευνας. Δυστυχώς, η αγαπημένη βιβλιοθήκη του φιλόσοφου Τζιανμπατίστα Βίκο, έπεσε πρόσφατα θύμα λεηλασίας. Το 2012 ανακαλύφθηκε ότι ένα κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος έκλεβε και πουλούσε συστηματικά πολύτιμα αρχαία κείμενα της βιβλιοθήκης στην ελεύθερη αγορά.

Η βιβλιοθήκη του αββαείου Sainte-Geneviève

Παρίσι, Γαλλία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Αν και πιστεύεται ότι είναι παλαιότερη, η πρώτη γραπτή πληροφορία για την ύπαρξη της εμφανίζεται το 1148. Ιδρύθηκε ως μοναστική βιβλιοθήκη, επέζησε ανέπαφη τα χρόνια της Επανάστασης και τώρα αποτελεί βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Η εκκλησία του αβαείου που χτίστηκε τον 18ο αι έχει μετατραπεί στο γνωστό Πάνθεον, ενώ το σημερινό κτίριο της βιβλιοθήκης χτίστηκε το 1851 από τον Ανρί Λαμπρούστ. Το αναγνωστήριο της είναι διαμορφωμένο σαν καθεδρικό ναό της βιομηχανικής εποχής, το οποίο ήταν και η πρώτη αίθουσα την οποία χρησιμοποιήθηκε φωτισμός με αέριο.

Βιβλιοθήκη του αβαείου του Metten

Γερμανία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Το αβαείο του Metten ιδρύθηκε το 776 και πάντα βρέθηκε εν μέσω πολλών δύσκολων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών – με αποκορύφωμα το 1803 όπου η περιουσία του αβαείου, μαζί και της βιβλιοθήκης, κατασχέθηκε και δόθηκε σε δημοπρασία. Όμως αργότερα, ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας άνοιξε εκ νέου το αβαείο και μαζί τη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη είναι διακοσμημένη με όμορφα γλυπτά και τοιχογραφίες σε στυλ ροκοκό όπου παρουσιάζονται χριστιανοί ήρωες όπως ο Θωμάς ο Ακινάτης.

Βιβλιοθήκη του αβαείου του Σανκτ Γκάλεν

Σανκτ Γκάλεν, Ελβετία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Για πολύ καιρό το αβαείο του Σανκτ Γκάλεν αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανόησης στη δυτική Ευρώπη και περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές βιβλιοθήκες του κόσμου. Το αβαείο που ιδρύθηκε τον 7ο αι, έχει μια ελληνική επιγραφή στην είσοδο της βιβλιοθήκης του, η οποία γράφει: «Ψυχής ιατρείον». Η βιβλιοθήκη ανοικοδομήθηκε σε στυλ μπαρόκ τον 18ο αι με πλούσιες διακοσμήσεις τεχνοτροπίας ροκοκό παντού. Το αβαείο μπήκε στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1983.

Βιβλιοθήκη του αβαείου του Admont

Αυστρία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Η Βιβλιοθήκη του αβαείου του Admont είναι η μεγαλύτερη μοναστική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Η κοινότητα των Βενεδικτίνων του Admont ανάγεται στο 1074 και συνέλλεγε πολύτιμα χειρόγραφα από εκείνη την εποχή. Η βιβλιοθήκη σε στυλ μπαρόκ αποτελείται από επτά θόλους, μια υπέροχη τοιχογραφία της «Θεϊκής Σοφίας» και όμορφα γλυπτά. Τα βιβλία της χωρίζονται ανά κατηγορία, σύμφωνα με τις ιδέες της Αναγέννησης.

Βιβλιοθήκη της Μονής Στράχοφ

Πράγα, Τσεχία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Η Μονή Στράχοφ ιδρύθηκε το 1143 και έχει επιβιώσει μέσα από φωτιές, πολέμους και λεηλασίες. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες, την Θεολογική και την Φιλοσοφική. Η Θεολογική Αίθουσα ξεκίνησε να κτίζεται το 1671 σε στυλ τσέχικου μπαρόκ. Η Φιλοσοφική Αίθουσα ξεκίνησε να χτίζεται το 1783 σε πιο νεοκλασικό σχέδιο. Μετά το κομμουνιστικό πραξικόπημα πέρασε το 1950 στο κράτος της Τσεχοσλοβακίας, ενώ μετά τη πτώση του κομμουνισμού έγιναν προσπάθειες επιδιόρθωσης των δεκαετιών αμέλειας της βιβλιοθήκης.

Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι

Δουβλίνο, Ιρλανδία

©Massimo Listri/Taschen

©Massimo Listri/Taschen

Το πανεπιστήμιο Τρίνιτι ιδρύθηκε το 1592 από την Ελισάβετ Α’ ως κέντρο προτεσταντικής ακαδημαϊκής γνώσης ενάντια στη μοναστική μάθηση του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Το κτίριο που είναι σήμερα γνωστό ως η Παλιά Βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκε το 1732 και περιλαμβάνει τη διάσημη συμμετρική Μεγάλη Αίθουσα με το χαμηλό φωτισμό. Τη μεγάλη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Τρίνιτι χρησιμοποίησαν κάποια στιγμή και οι Όσκαρ Ουάιλντ και Σάμιουελ Μπέκετ.