Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | June 24, 2018

Scroll to top

Top

Παρουσίαση του βιβλίου του Αγγελ. Δεμπόνου.

Παρουσίαση του βιβλίου του Αγγελ. Δεμπόνου.
KefaloniaNews

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης παρουσίασε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη το τελευταίο βιβλίο ου Αγγελο – Διονύση Δεμπόνου “Ημέρες Οργής – DIES IRAE… DIES ILLA” (Δίγλωση έκδοση), προφανώς μεταφρασμένο στα Ιταλικά. Στο βιβλίο ο Αγγελο – Διονύσης Δεμπόνος αναφέρεται στο μεγάλο έγκλημα κατά των Ιταλών από τους Γερμανούς το 1943. Ένα έγκλημα παρανοϊκό που έμεινε ατιμώρητο τόσα χρόνια. Πρόκειται για τη Μεραρχία Άκουι και όσα τραγικά συνέβησαν σ’ όλη την Κεφαλονιά την περίοδο εκείνη. Το σπουδαιότερο ο κ. Δεμπόνος αναφέρθηκε βουρκώνοντας στην θαρραλέα συμπεριφορά των Κεφαλονιτών που έκρυβαν τους Ιταλούς για να τους σώσουν, κινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πατέρας Μεσολλωράς εκ μέρους του Μητροπολίτη, η Βουλευτής κ. Αφρ. Θεοπεφτάτου, η Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου MEDITERRANEO κ. Περρότα Κλοτίλδη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Άγ. Κωνσταντάκης, και εκπρόσωπος της ΕΛΜΕΚΙ η κ. Σοφία Ποταμιάνου.  Χαιρετισμό έστειλαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Δρακουλόγκωνας και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Βαγ. Κεκάτος. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Δημ. Ζαβιτσιάνος.

Ξεκίνησαν οι ομιλίες με αφιέρωμα στο συνολικό έργο του συγγραφέα  από την κ. Νίκη Λάσκαρη, φιλόλογο. Ακολούθησε η ομιλία της κ. Νίκης Μαζαράκη, φιλόλογο – Η Αξιοποίηση του έργου του Αγγελο – Διονύση Δεμπόνου στην εκπαιδευτική πράξη και τέλος ο κ. Γεράσιμος Μπάλλας, Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών αναφέρθηκε –   Requiem για την Ιταλογερμανική σύρραξη: ένα παρανοϊκό έγκλημα στην Κεφαλονιά. Στη συνέχεια βραβεύθηκε ο Αγγελο – Διονύσης Δεμπόνος από τον Σύνδεσμο.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα. 

PRELUDIO ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΝΟΡΕ

Υπάρχουν πληγές που δεν επουλώνονται και που ο χρόνος, αντί να ει, τις μετατρέπει σε στρεβλώματα, εφιάλτες, φοβίες, ερωτηματικά τραύματα, για τα οποία, αντί ξεθώριασμα, τους προσδίδει έναν έντονο  βιωματικό χρωματισμό, στα όρια της ολοκληρωτικής αιχμαλωσίας του ψυχισμού.  Πρόκειται για όλα τα «γιατί;» της έμβιας διαδρομής, τα οποία δεν αξιώθηκαν κάποια  «διότι».

Για τούτο την μισήσαμε ως βδέλυγμα και την πολεμήσαμε με συσχετισμούς Δαβίδ προς  Γολιάθ. Κυριευμένοι από έναν εφιάλτη, που πασχίζουμε να τον ξεχάσουμε….  Από μιαν ανάμνηση που ταράζει τον ύπνο μας, αναστατώνει το θυμικό μας, ξεστρατίζει την πορεία της ζωής μας, δοκιμάζει και μνήμη και αναμνήσεις.

Για να ξεχάσουμε, έχουμε ανάγκη την σιωπή. Σε όσα είδαμε, σε όσα ζήσαμε, ακούσαμε, στα όσα υποβληθήκαμε. Οι νεκροί χρειάζονται τη λήθη, για να μείνει αδιατάρακτος ο αιώνιος ύπνος τους.

Και ξαναπόνεσα, αιμορράγησα, έκλαψα και έγραψα, τα όσα έζησα εκείνες μέρες, που η ελπίδα ανακατώνεται με το πάθος, το μίσος με τη εκδίκηση, το καθήκον με το έγκλημα. Για εκείνες τις μέρες του πόνου, του αίματος, του βιασμού, αλλά και της αξιοπρέπειας που νικά τον θάνατο.

Κάποτε τα κείμενα αυτά θα δημοσιευτούν. Γιατί η αλήθεια ποτέ δεν ζημίωσε. Και είναι άξιο απορίας πώς μέσα στις τόσες οργανώσεις της αντιπέρα ακτής, που ιδρύθηκαν για τη διαιώνιση της μνήμης, δεν βρέθηκε κάποια να χρηματοδοτήσει την έκδοση . Η Αλήθεα ενεργεί και ως βάλσαμο και ως καταλύτης.

Αργοστόλι Δεκέμβρης του 2013
Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος
Ιστορικός – Στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης

Δυο Video δημοσιεύουμε, το πρώτο αφορά τις ομιλίες και το δεύτερο η βράβευση και η ομιλία του Αγγελο – Διονύση Δεμπόνου. Μπορείτε ν’ ακούσετε και τις ομιλίες. 

Νίκη Λάσκαρη, 

 

Νίκη Μαζαράκη,

 

Γεράσιμος Μπάλλας