Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για το σεισμό στην Κεφαλονιά

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για το σεισμό στην Κεφαλονιά
KefaloniaNews

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Κεφαλονιάς που χτυπήθηκε από τους δύο σεισμούς που έγιναν στο νησί τις προηγούμενες μέρες. Επίσης εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς που βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση.

Όπως έχει γίνει γνωστό εκατοντάδες σπίτια, βασικές υποδομές και δίκτυα, δεκάδες δημόσια κτίρια, χώροι αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Όσον αφορά τη σχολική στέγη, δώδεκα είναι τα σχολεία (δευτεροβάθμια, πρωτοβάθμια, παιδικοί σταθμοί και ΙΕΚ) που έχουν κριθεί ακατάλληλα (Γ΄), από τον πρώτο σεισμό, πέντε στο Ληξούρι και επτά στο Αργοστόλι. Δεκαπέντε σχολεία χρήζουν επισκευών (Β΄), ενώ υπάρχουν καταγγελίες από Συλλόγους Γονέων για προβλήματα και σε άλλα σχολεία που κρίθηκαν κατάλληλα.

Πέρα από τα μεγάλα λόγια και τις πολύκροτες ανακοινώσεις των κυβερνητικών επιτελείων και των τοπικών αρχών εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο λαός της Κεφαλονιάς βρέθηκε μόνος του και αβοήθητος. Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι επικοινωνιακού τύπου τυμπανοκρουσίες ότι «η Κεφαλονιά άντεξε», «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε» κλπ. Το μόνο που επί της ουσίας τους ενδιέφερε ήταν να «μην πληγεί η τουριστική εικόνα» έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων στη νέα τουριστική σεζόν. Η αντισεισμική θωράκιση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών πέρασε στην καλύτερη των περιπτώσεων σε δεύτερη μοίρα.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας στηρίζει τα αιτήματα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης σχετικά με τη στέγαση των μαθητών (αντισεισμικές προκάτ αίθουσες χωρίς διπλοβάρδιες και νέα σχολικά συγκροτήματα) αλλά και το ειδικό καθεστώς που θα πρέπει να ισχύσει για τους μαθητές της Κεφαλονιάς που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις τη φετινή χρονιά.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας θεωρεί καθήκον όλου του συνδικαλιστικού κινήματος την ανάδειξη της αντισεισμικής θωράκισης.

Τα τελευταία γεγονότα με τον σεισμό στην Κεφαλονιά και τις ζημιές που προκάλεσε αυτός στις υποδομές γενικότερα αλλά και σε πολλά σχολεία του νησιού ειδικότερα, μας αναγκάζουν να φέρουμε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης της σχολικής στέγης στο νησί μας.

Έχοντας ως δεδομένο ότι αρκετά από τα σχολεία της Κέρκυρας, κυρίως της πόλης, δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά και ότι οι έλεγχοι έως τώρα είναι ελλιπέστατοι απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία από τους σεισμούς.

Θεωρούμε απαραίτητο:

  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντισεισμική προστασία.
  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι όλων των σχολικών κτιρίων, όλων των βαθμίδων. Να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα όσων ελέγχων έχουν ήδη γίνει (όπως του σχολικού συγκροτήματος 1ου ΕΠΑΛ – 5ου ΓΕΛ – ΙΕΚ – ΕΠΑΣ – Νυχτερινού ΕΠΑΛ στο Μαντούκι) και όσων θα γίνουν. Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
  • Να υπάρξει τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την αντιμετώπιση ενός σεισμού με  Προγράμματα Αντισεισμικής «αγωγής».
  • Να υλοποιηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.

Τέλος η ΕΛΜΕ Κέρκυρας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης για αλληλεγγύη στον λαό της Κεφαλονιάς και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να γίνει συλλογή χρημάτων που θα σταλεί ως υλική βοήθεια στην ΕΛΜΕ – ΚΙ για να δοθεί σε σεισμοπαθείς συναδέλφους και μαθητές. Παρακαλούμε να ενημερωθούν και οι μαθητές για αυτή τη δράση και να συνεισφέρουν αν επιθυμούν ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συμμαθητές τους.

Κέρκυρα 16/02/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

Μεταλληνός Νίκος

Μωραΐτης Χρήστος