Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 20, 2024

Scroll to top

Top

«Το Χριστουγεννιάτικο δώρο» του κ. Σπύρου στην Κεφαλονιά !

«Το Χριστουγεννιάτικο δώρο» του κ. Σπύρου στην Κεφαλονιά !
KefaloniaNews

Μάκη Φόρτε

«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου» να μιλάω για την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι στην εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, η Κεφαλονιά βιώνει μια πρωτοφανή αναπτυξιακή απαξίωση.

Το ΕΣΠΑ τελειώνει και βρίσκει την Κεφαλονιά στη τελευταία θέση με το 10% περίπου του προγράμματος !!!

7 χρόνια τώρα η Κεφαλονιά κατάφερε να εντάξει όλα και όλα 14 έργα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πέντε –προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 31% –  είναι έργα που εκτελέστηκαν στο Γ΄ ΚΠΣ και πέρασαν στο ΕΣΠΑ δημιουργώντας πλασματική εικόνα απορροφήσεων, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις το 6ο δημοτικό και το «μπαστούνι».

Στην καθημερινή ζωή αυτή η τραγική κατάσταση εκφράζεται με την εργολαβική εικόνα ΜΟΝΟ ΔΥΟ έργα να εκτελούνται αυτή την περίοδο (η γέφυρα Δεβοσέτου και η ύδρευση Αργοστολίου), ένα να έχει εγκαταλειφθεί (ο Πισαετός) και ένα να επίκειται το ξεκίνημά του (ο Χάρακας).

Το γηροκομείο και το κτίριο των λυκείων στο Φαραώ, αφού καθυστερήσανε απαράδεκτα πάνε για αργότερα στο νέο ΕΣΠΑ, με άγνωστο πλέον το χρόνο ολοκλήρωσή τους.

«ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ»

Και μέσα σε αυτό το ζοφερό αναπτυξιακό τοπίο ήλθε «το Χριστουγεννιάτικο δώρο» του κ. Σπύρου στην Κεφαλονιά.

Τέσσαρες αιτήσεις του Δήμου Κεφαλονιάς για ένταξη ισάριθμων σημαντικών έργων στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 11.592.664 ευρώ, απορρίφθηκαν με την υπογραφή Σπύρου !

Και μάλιστα η απόρριψη έγινε την ώρα που είναι αδύνατον λόγω ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ να υποβληθούν και πάλι, ενώ είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να επανέλθουν στο ΣΕΣ !

«Το Χριστουγεννιάτικο δώρο» του κ. Σπύρου είναι το «κερασάκι στην τούρτα» της αναπτυξιακής απαξίωσης που περνάει η Κεφαλονιά.

«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΩΝ»

Ως πολίτης ενοχλούμαι που δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των πολιτών και του δημοτικού συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα .

Ενοχλούμε ως πρώην Δήμαρχος και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος, ότι Δήμος και Περιφέρεια συμπλέουν στην απαξίωση της Κεφαλονιάς, αφού τα 3 από τα 4 απορριφθέντα έργα έχουν πανομοιότυπη αιτιολογία απόρριψης (!!!) γεγονός που παραπέμπει σε «βιομηχανία απορρίψεων», ενώ είναι αρκετά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ακόμη και μεταξύ Παρίση – Σπύρου.

Τα έργα αυτά είναι:

  1. “ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ” (πρ. 2.530.000 ευρώ)
  2. “ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΒΥΘΟΥ-ΖΕΡΒΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ” (πρ. 1.768.000 ευρώ)
  3. “ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΛΑΚΗΘΡΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ” (πρ. 720.000 ευρώ)

ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ενοχλούμε που το τέταρτο έργο η “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ” (πρ. 6.573.884 ευρώ) απορρίφθηκε από τον κ. Σπύρου για λόγους που δημιουργούν πλήθος ερωτηματικά και στον πλέον άσχετο με τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Για παράδειγμα ο βασικός λόγος απόρριψης είναι ότι «ο ουσιαστικός δικαιούχος της πράξης που είναι Ανώνυμη Εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν περιλαμβάνεται στους δυνητικούς δικαιούχους της πρόσκλησης». Και όμως με την 208/2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση με την οποία ορίζεται ο Δήμος Κεφαλονιάς ως φορέας υλοποίησης του έργου !

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ

Εν τέλει αυτό που δεν αντέχεται με τίποτα δεν είναι (τόσο) η απόρριψη των τεσσάρων έργων – συνηθισμένο άλλωστε το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι (τόσο) οι εξοργιστικά λανθασμένες αιτήσεις ένταξης που υποβλήθηκαν από το Δήμο – δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά.

Δεν είναι (τόσο) που Περιφερειάρχης και διαχειριστική αρχή ανενόχλητοι «διυλίζουν τον κώνωπα» όταν πρόκειται για έργα της Κεφαλονιάς – θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να δοθεί πίνακας απόρριψης όλων των έργων και στους 4 νομούς.

Δεν είναι ακόμη (τόσο) η έκδηλη έλλειψη γενικότερης συνεργασίας Δημάρχου και Περιφερειάρχη, Δήμου και Περιφέρειας – με χαρακτηριστικότερη όλων περίπτωση τη μη διαψευσθείσα πληροφορία τελευταία για το ατόπημα στη δημοπρασία του γηροκομείου που ενδέχεται και να την ακυρώσει.

Είναι πάνω απ’όλα ότι η Κεφαλονιά βιώνει μια πρωτοφανή πολιτική και αναπτυξιακή απαξίωση.