Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 24, 2024

Scroll to top

Top

Προβολή ταινίας από την Πολιτιστική Λέσχη.

Προβολή ταινίας από την Πολιτιστική    Λέσχη.
KefaloniaNews

ΤΑ 13 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ / LAS 13 ROSAS

Την   Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 08.30μ.μ Στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης (Α. Τρίτση 119,Αργοστόλι)

 Είσοδος Ελεύθερη

Μετά τη νίκη των φρανκικών στρατευμάτων το 1939 στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, ο Φράνκο υπόσχεται ότι θα τιμωρηθούν μόνο όσοι από τους αντιπάλους έχουν «ματωμένα χέρια». Δεκατρείς γυναίκες μεταξύ 18 και 29 ετών, οι οποίες δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα, συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας και καταδικάζονται σε θάνατο.

Λίγα περισσότερα…….

Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία της εκτέλεσης 48 ανδρών και 13 γυναικών από το αυταρχικό καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο στις 5 Αυγούστου 1939, μια περίοδο όπου άλλα γεγονότα στην Ευρώπη επισκίασαν τα γεγονότα αυτά. Περιγράφει τις ζωές πέντε γυναικών από τις 13 που εκτελέστηκαν, οι οποίες αποκαλέστηκαν ως τα “13 τριαντάφυλλα”. Περιγράφει τις στιγμές τους από την άνοδο της δικτατορίας ως τη φυλάκιση και την εκτέλεσή τους, με ορισμένες αναφορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Τα γεγονότα αυτά έγιναν γνωστά πολύ αργότερα, μέσα από μαρτυρίες επιζώντων.
Η ταινία περιγράφει την ταραγμένη εκείνη εποχή στη Μαδρίτη. Άνθρωποι λιγόψυχοι άλλαζαν ιδεολογία προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, γίνονταν πληροφοριοδότες του καθεστώτος, κατέδιδαν συγγενείς, γείτονες, φίλους, είτε επειδή ήθελαν είτε επειδή αναγκάζονταν. Ήταν μια εποχή που δεν μπορούσε κανείς να ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί, μια εποχή που το παραμικρό να υποπτευόταν το καθεστώς για κάποιον, η επόμενή του κατοικία θα ήταν τα βασανιστήρια ή οι φυλακές. Την εποχή, όμως, αυτή, οι 13 αυτές γυναίκες συγκλόνισαν με το φρόνημά τους και την πίστη τους σ’ αυτό και παρόλο που γνωρίστηκαν οι περισσότερες κάτω από τις τραγικές αυτές συνθήκες, έμειναν μαζί ως το τέλος ενωμένες γιατί ήξεραν ότι ο αγώνας τους ήταν_δίκαιος.
Συγκλονιστική ταινία για τα γεγονότα μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, τη δικτατορία του Φράνκο αλλά και το φασισμό γενικότερα. Επίκαιρη και η θέση που προβάλλει. «Όχι, όλοι δεν (μπορεί να) είναι άνθρωποι! Οι πράξεις είναι που προσδιορίζουν τον καθένα, αυτές συνιστούν τη διαφοροποίηση.»

Τα 13 Τριαντάφυλλα / Las 13 Rosas

Παραγωγή: Ισπανική

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία : Emilio Martínez Lázaro
Σενάριο :  Emilio Martínez Lázaro, Pedro Costa, Ignacio Martínez de Pisón
Ηθοποιοί : Pilar López de Ayala Arroyo, Verónica Sánchez, Marta Etura, Gabriella Pession
Χρονολογία παραγωγής : 2007
Διάρκεια : 125’

Η ταινία ήταν υποψήφια για 14 βραβεία Γκόγια, κέρδισε 4 (μουσικής, δεύτερου αντρικού ρόλου, φωτογραφίας και κουστουμιών).

Περισσότερες πληροφορίες: