Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 18, 2024

Scroll to top

Top

Ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμός για την οργάνωση της πάλης των σεισμόπληκτων

Ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμός για την οργάνωση της πάλης  των σεισμόπληκτων
KefaloniaNews

Ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμός για την οργάνωση της πάλης  των σεισμόπληκτων γύρω από τα ζητήματα της κατοικίας και των υποδομών αναπτύχτηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων στο Ληξούρι. Την εισήγηση για τις υποδομές παρουσίασε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου ο Γιώργος Γαβρίλης και για την κατοικία εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής ο Βαγγέλης Βαλλιάνος.

Ο Γιώργος Γαβρίλης είπε ότι ο δρόμος ανάπτυξης της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου δε μπορεί να εγγυηθεί την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ούτε στις υποδομές. Οι προτεραιότητες αφορούν το μέγιστο δυνατό κέρδος, μέσω ΣΔΙΤ, συμβάσεων παραχώρησης κλπ. Όπως δείχνει η πείρα, ανέφερε, το κίνητρο του κέρδους εκτοξεύει το κόστος των κατασκευών και οδηγεί σε κατασκευές χαμηλής ποιότητας. Ακόμη τόνισε την ανάγκη για  ένα αποκλειστικά κρατικό φορέα κατασκευών, ο οποίος σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μπορεί να παράγει έργα να ικανοποιούν τις συνδυασμένες ανάγκες των εργαζόμενων και να παρέχει έργα φθηνά, ποιοτικά, ασφαλή, προστατευμένα από φυσικές καταστροφές, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις αποκατάστασης υποδομών σε σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία – ιατρεία, μουσεία – θέατρα – βιβλιοθήκες, με τρόπο ώστε να προστατεύουν ουσιαστικά από σεισμούς και όπου αυτό δε μπορεί να συμβεί να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων, με κατεπείγουσες διαδικασίες, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων πέντε σχολικών συγκροτημάτων στο νομό, ριζικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στα λιμάνια,  αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Παλική και η απομάκρυνση του αμίαντου, υλοποίηση έργων διαχείρισης υδάτων όπως τα φράγματα σε Κατωγή και Λυχνιά και η υδατοδεξαμενή στα Γριζάτα με κεντρική διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νομού, αποκατάσταση ζημιών στα ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία, λήψη μέτρων εναντίον των βραχοπτώσεων κλπ Τέλος, μίλησε για την ανάγκη έργων αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας με κρατικά κονδύλια από τον ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ο Βαγγέλης Βαλλιάνος μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μηδενίσει τις αποζημιώσεις για τις κατοικίες και για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων. Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα, είπε, και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η κυβερνητική απόφαση για 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο στην επισκευή (ή ανακατασκευή) κατοικιών, αποτελεί προκλητική κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφού υπολογίζει τεκμαρτά το ύψος των επιδοτήσεων και δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι σεισμόπληκτοι να καλύψουν με νέο δάνειο πάνω από το 40% της πραγματικής αξίας των επισκευών ή να μείνουν άστεγοι.

Τέλος διατύπωσε τα αιτήματα που διεκδικεί η Λαϊκή Επιτροπή:

  • Διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης – θέρμανσης για όλους τους πληγέντες. Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών κλπ).
  • Να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν ξανά εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών.
  • Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και για ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
  • Παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη λήξει ή που θα λήξουν στο Νομό.
  • Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποζημίωση οικοσκευής και για όσους διαθέτουν όχι μόνιμες αλλά δεύτερες και εποχιακές κατοικίες. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων.
  • Επίσπευση των διαδικασιών δήλωσης ζημιών με απλή υπεύθυνη δήλωση και άμεσος έλεγχος από την ΥΑΣ.
  • Να καλυφθεί με λυόμενα από την ΥΑΣ για ατομική στέγη το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) σπίτια, δυνατότητα που διαβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα. (Βλ. απάντηση 24/2/14 του Υπουργείου Υποδομών στο ΚΚΕ για τους άστεγους σεισμοπαθείς).
  • Ασφαλή ξενοδοχεία, να επιταχθούν για την άμεση κάλυψη των αστέγων.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Θόδωρος Γουλής και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Γκισγκίνης. Ο Θόδωρος Γουλής σε παρέμβασή του τόνισε τη συνεπή στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ), την πάγια προσπάθεια να ληφθούν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση αλλά και την ανάδειξη και στήριξη των αιτημάτων των πληγέντων. Κάλεσε το λαό να οργανώσει την πάλη του και να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από τη στάση όλων των δυνάμεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ζητήματα που τέθηκαν από το κοινό αφορούσαν τους όρους οργάνωσης της πάλης, τα ζητήματα της δήθεν φιλανθρωπίας, τη λαϊκή ταξική αλληλεγγύη, τις προτεραιότητες στα αιτήματα κλπ.

Η συζήτηση έκλεισε με τη δέσμευση με το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων να οργανωθεί η δράση των σεισμοπλήκτων χωρίς καμία αναμονή και επανάπαυση.

Ληξούρι 26/3/2014