Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 18, 2024

Scroll to top

Top

Κατάργηση των επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων

Κατάργηση των επαναληπτικών  Πανελλαδικών εξετάσεων
KefaloniaNews

Απάνθρωπο μέτρο απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με μια πρωτοφανή απόφαση, προχώρησε στην κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια, για όσους ασθενήσουν τη μέρα της εξέτασης ενός πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος. Την ίδια στιγμή το αίτημα μαθητών και εκπαιδευτικών για επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ παραμένει ανικανοποίητο.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ακόμα σκληρό κοινωνικά μέτρο, που βρίσκεται απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, αλλά και απέναντι στις οικογένειες τους.

Με μια απίστευτη δήλωση ο Υπουργός Παιδείας προσπάθησε να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι «…αυτό αποτελεί παθογένεια της κοινωνίας επειδή εκείνο το διάστημα έχουμε αυξημένη τάση λιποθυμιών και αρρώστιας…»!!! Όποιος έχει (στοιχειωδώς) έρθει σε επαφή με μαθητές την περίοδο εκείνη γνωρίζει το άγχος που βιώνουν τις ημέρες των εξετάσεων οι υποψήφιοι  και την επιθυμία τους να ολοκληρώσουν αυτή την σκληρή, ψυχοφθόρα διαδικασία!

Παρά τα «καθησυχαστικά» λόγια που εισέπραξαν στη συνέχεια οι μαθητές από το Υπουργείο Παιδείας ότι τάχα «δεν θέλουμε να καταργήσουμε τις επαναληπτικές εξετάσεις και ψάχνουμε να βρούμε κάποια λύση», παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα, ο υφυπουργός Κ. Μπαξεβανάκης πολύ πρόσφατα έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης «επιχειρηματολογώντας» για την κατάργηση των επαναληπτικών: «Αυτές οι εξετάσεις είναι εισαγωγικές και είναι λογικό να μην υπάρχει διαδικασία επαναληπτικών εξετάσεων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους διαγωνισμούς για προσλήψεις όπου και εκεί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και όποιος δεν προσέρχεται χάνει την ευκαιρία (!)», είπε ωμά ο Κ. Μπαξεβανάκης. Λες και μπορεί να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο ένας δεκαοχτάχρονος (που π.χ. λιποθυμάει κατά τη διάρκεια της εξέτασης) το άγχος στην ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων, με έναν ενήλικα που δίνει εξετάσεις στο ΑΣΕΠ, ως μια δοκιμασία ανάμεσα σε τόσες άλλες στην αναζήτησή του για εργασία…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την ώρα που ετοιμάζει το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων σε βάρος όλων των εργαζομένων προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια βγάζοντας «ακόμα και από τη μύγα ξύγκι», ακόμα και σε βάρος της υγείας των μαθητών.

Με προκλητικό τρόπο και με πειραματισμούς της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση σχεδιάζει πάνω στις ζωές των μαθητών μας. Κανείς εκπαιδευτικός δεν πρέπει να το δεχθεί αυτό.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει την απόφαση αυτή, απαιτεί να μην ισχύσει για τη φετινή χρονιά και στηρίζει με όλους τους τρόπους τους μαθητές που πανελλαδικά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση επαναφορά των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων
  • Την θεσμοθέτησή τους και για τα ΕΠΑΛ

Όλα τα σχολεία του Νομού στο δρόμο. Παρασκευή 31 Μάρτη και ώρα 11 πμ (με τρίωρη στάση από την ΕΛΜΕ-ΚΙ), προσυγκέντρωση έξω από την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και κινητοποίηση στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς.

Αργοστόλι 18/03/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία