Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 18, 2024

Scroll to top

Top

Η “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ” … … και εμείς σημειολογούμε.

Η “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ” … … και  εμείς σημειολογούμε.
KefaloniaNews

(του Ν.Σολωμού,

πρώην Δημοτικού Συμβούλου Πάλης Κεφαλονιάς)

Το σενάριο είναι γνωστό, ιστορικά δοκιμασμένο,  και το ζούμε μεταπολιτευτικά  30 ολόκληρα χρόνια. Ο κάθε νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μόλις παραλάβει καθήκοντα στην Κέρκυρα κάνει μια περιοδεία σε Λευκάδα , Κεφαλονιά Ζάκυνθο και καμιά φορά Ιθάκη και επιστρέφει στο κερκυραικό του γραφείο. Ετσι όπως είναι ανενημέρωτος, επαφίεται για ενημέρωση στον διοικητικό του περίγυρο που κατά σύμπτωση είναι όλοι κερκυραίοι δημόσιοι υπάλληλοι και συμβουλάτορες. Αλλά και η καθημερινότητά του είναι η ίδια η Κέρκυρα και η πολιτική της ατμόσφαιρα, δηλαδή το εμπεδωμένο ψευδαίσθημα πως η Κορφοί είναι η εξουσία, οι φυσικοί ουρανόσταλτοι «διοικητές» και προσφέρουν μάλιστα στους «διοικούμενους», γεναιόδωρα, πολύτιμη γι’ αυτούς «..κουλτούρα διοίκησης» !!.  (θυμηθειτε την αδιατάρακτη προσκόλληση στους αρμοστές της αγγλοκρατίας, όταν οι από κάτω, οι νότιοι, «οι θερμοί», οι εξεγερμένοι, οι ριζοσπάστες, οι «παπα-ληστές», ‘σ’ ένα παπόρο μέσα’, εσύροντο πρός κρεμάλες και εξορίες)

Οι τότε –αρχετυπικοί- καταχθόνιοι του 1850, απολάμβαναν την αδιατάρακτη καθημερινότητα των Κορφών και τα εγγλέζικα αποικιακά δημόσια έργα) συναγελαζόμενοι με τον Μέτελα. Στον Λομβάρδο απαντούσαν με το «αρκούν  μεταρυθμίσεις και εγγυήσεις από την εγγλέζικη Προστασία» μήπως και με την Ενωση χάσουν τα κεκτημένα (ήτοι να διοικούν «τους αποκάτω», εισπράτοντας από όλα μερίδες λέοντος), όπως και αρχικά έγινε.

Με την παροδο του χρόνου, οι νύν, έχουν ασκήσει επιδέξια την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Τώρα έχουν προσαρμοστεί στην λεγόμενη «Τοπική Αυτοδιοίκηση». Προσαρμοζόμενοι στην όποια μορφή εξουσίας ανέπτυξαν   ένα ελαφρώς παραλλαγμένο -το μετενωσιακό- σύστημα εκφυλισμού του ρόλου του Περιφερειάρχη,  το οποίο δουλεύει καταχθόνια (όπως πάντα). Εναγκαλίζονται ασφυκτικά τον άνθρωπο αυτόν πλημμυρίζοντας με αλλεπάλληλα κορφιάτικα αιτήματα και επιτήδειες εισηγήσεις την καθημερινότητα του.

Ενώ στην αρχή (όσο ακόμα νομίζει πως είναι περιφερειάρχης της Επτανήσου και όχι ο  των Κορφών) κάνει δηλώσεις για τα «Ιόνια Νησιά», μετά από ελάχιστο καιρό, αισθανόμενος αδύναμος -αφού δεν ξέρει την τοπική κατάσταση και πρέπει να αρθρώσει λόγο-,  αναγκάζεται να εξαρτηθεί από τους μόνους από τους οποίους μπορεί να μάθει κάτι, δηλαδή τους συμβούλους του (που ακόμα και αν είναι ξένοι ενημερώνονται με τη σειρά τους από κερκυραίους).  Αναγκαστικά λοιπόν, ακούει τον κερκυραικό μονόλογο και την κερκυραική εκδοχή των πραγμάτων και αναπόφευκτα αδυνατεί να αντισταθεί στο να αρχίσει να μετασχηματίζεται σε πολιτικό προωθητή των κερκυραικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων. Όταν έχει περάσει στην οριστική αυτή φάση της θητείας του, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνει  ή να το συνειδητοποιεί,  εμφανίζεται στα Δελτία Τύπου (που του τα γράφουν εκείνο το αμίμητο «στην Κέρκυρα και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Η έκφραση αυτή, όταν την βλέπετε,  είναι το χαρακτηριστικό δηλωτικό σημείο της μεταστροφής.

Από την νεώτατη πολιτική ιστορία της περιφέρειας:

Με την  Περιφερειάρχη-Α και την προκάτοχό της, είχαμε ομολογουμένως ταχύτατη προσαρμογή. Η κυρία-Α είτε προσαρμόστηκε ταχύτατα στον Κερκυραισμό είτε άργησε να αλλάξει την σύνθεση του γραφείου τύπου της ΠΙΝ γιατί το αμίμητο «στην Κέρκυρα και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» εμφανίστηκε πολύ νωρίς.

Απολαύστε το σχετικό σημειολογικό δείγμα γραφής από το τότε Δελτίο Τύπου της ΠΙΝ που ακολουθεί.

Αναζητήστε και ακολουθήστε τα επόμενα δελτία τύπου που εστάλησαν στα ΜΜΕ και παρατηρήστε τον κραυγαλέο μετασχηματισμό από Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε Περιφέρεια Κέρκυρας και υπολοίπων νησιών του Ιονίου.

Θα  είσαστε βεβαίως ήδη οι παθόντες  μάρτυρες ακόμη μιάς χαμένης περιόδου πραγματικής ανάπτυξης για Λευκάδα Κεφαλονιά Ζάκυνθο και Ιθάκη. Ηταν αυτή του ΕΣΠΑ. Της τελευταίας πηγής αθρόας ευρωπαικής χρηματοδότησης. Μετά από αυτή μείναμε  μόνοι μας.  Υπήρξαν  μόνο οι αναπτυξιακές σταγόνες της χρεωκοπημένης Ελλάδας.

————————————

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΙΝ

….Εξάλλου σε συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Αντζελα Γκερέκου και τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, συζητήθηκε η προστασία και περαιτέρω προβολή των πολιτιστικών μνημείων των Ιονίων Νήσων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω επαφών ήταν να προγραμματιστεί επίσκεψη της κας Μενδώνη το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στην Κέρκυρα όπου θα συζητηθούν αναλυτικά με την Γενική Γραμματέα ΠΙΝ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα θέματα που αφορούν την προώθηση των έργων πολιτισμού …στην Κέρκυρα και …στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (!!!).


Συναντήσεις της Περιφερειάρχου.
Η Γενική Γραμματέας ΠΙΝ, είχε συνάντηση στο Δημαρχείο Κέρκυρας με το Δήμαρχο, κ.Σωτήρη Μικάλεφ σήμερα Παρασκευή, 5 Μαρτίου του 2010. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα UNESCO, τα ζητήματα των οδικών αξόνων και του αεροδρομίου καθώς και η προώθηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΘΗΣΕΑΣ, προκειμένου να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο οι δυνατότητες που παρέχονται.

Η Γενική Γραμματέας υποδέχθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας και είχε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Amodeo Francesco και Χρυσάνθου Νικόλαου, με θέμα την καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων. Για το σκοπό αυτό οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τα έργα που είναι σε εξέλιξη στα πλαίσιο του ΕΣΠΑ αυτήν τη στιγμή στην Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο της έναρξης της τουριστικής περιόδου και προκειμένου να συζητηθούν και να εντοπιστούν ενδεχόμενα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα κατά τις αφίξεις των επισκεπτών η Γενική Γραμματέας ΠΙΝ συναντήθηκε με τον αερολιμενάρχη (Κέρκυρας) Αναστάσιο Αλέξη.

Εξάλλου σε συνάντησή της με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ.Τηλέμαχο Γαβαλά εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την καλύτερη διευθέτηση ζητημάτων που έχουν ανακύψει.

Η Γενική Γραμματέας ΠΙΝ, είχε συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΙΝ, κ.Παναγιώτη Σκληρό για τις εκθέσεις που υπολείπονται έως ότου κλείσει η περίοδος τουριστικής προβολής. Επίσης ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με άλλες παράλληλες δράσεις τουριστικής προβολής που αφορούν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

————————————————————————————

 

Πιστεύει κανείς σήμερα  πως άλλαξε τίποτε, πως αποκαταστάθηκε αποδεκτά το δίκαιο και η αναπτυξιακή ισοπολιτεία των νησιών με τον Καλλικράτη και την αιρετή περιφερειακή διοίκηση;

Πιστεύει κανείς πως η Περιφέρεια αυτή έχει συνοχή όταν ο τόπος εγκαταστάσεως της Διοίκησης ωφελείται προκλητικά δυσανάλογα, όταν πείθει την διοίκηση  να  μεροληπτεί και να αδικεί μέσω του γραφειοκρατικού διοικητικού συστήματος που εναγκαλίζει τον εκάστοτε Μέτελα και τώρα τον εκάστοτε   Περιφερειάρχη;

Εκφράζει κανέναν νοτιοεπτανήσιο το «τα δικά μας δικά μας και τα δικά τους πάλι δικά μας» που πραγματοποιήθηκε ακόμα και στην Παιδεία, με την υπονόμευση κατάλυση ενός ανταγωνιστικής για το ΙΠ προοπτικής  ΤΕΙ που έδρευε στην Κεφαλλονιά;

Συμφωνεί κανείς με τα καταχθόνιας προελεύσεως λογιστικά /γραφειοκρατικά παιχνίδια απεντάξεων πρωτευόντων νοτίων έργων ως “προβληματικών” και όπως-όπως (αλλά πάντοτε … “εγκαίρων”) εντάξεων δευτερευόντων βορείων έργων ως “ωρίμου φακέλλου”, για να μή χαθούν τα λεφτά ή για να μήν μειωθεί ο δείκτης απορροφήσεως ;

Είναι δυνατόν η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη – κιβωτός ελληνικής ιστορίας του 19 αιώνα- να παραπαίει και αντ’ αυτής να εντάσσεται χρηματοδοτούμενη με πακτωλό η Βίλλα Ρόσσα – η κιβωτός του τίποτα;

Είναι δυνατόν να αφαιρείται/διαγράφεται/απαγορεύεται απο την ΟΧΕ Παλικής (…ως ασυμβατότητα !!), σε σχεδόν προσχηματική διαβούλευση με το έτσι θέλω 1-2 γραφειοκρατών της διοριζόμενης από τον Περιφερειάρχη “Διαχειριστικής Αρχής”,   η χρηματοδότηση πολυδύναμου Συνεδριακού Κέντρου στο σεισμόπληκτο  Ληξούρι και να προστίθενται ένα σωρό λεκτικές ομπρέλλες περί αστικού πολιτιστικού τουρισμού και ανάπτυξης δημιουργικής & πολιτιστικής οικονομίας δηλαδή αναγνωρίσιμου Πολύ-θεματικού, Πολύ-προιοντικού και Δημιουργικού Πολιτιστικού Προορισμού (ως συμβατότατες με ΟΧΕ) στην αντίστοιχη ΟΧΕ Κέρκυρας;

Καταλαβαίνει κανείς γιατί για την καταστροφή του τοπίου και της φύσης στον  Ερημίτη στην Κέρκυρα η Περιφέρεια οργάνωσε εκστρατεία και προσέφυγε μέχρι στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ για την εισβολή  και καταπάτηση ξένης γής για ανεμογεννήτριες στα Καμιναράτα Παλικής στην Κεφαλονιά νίπτει τας χείρας της μή πράττοντας το παραμικρό;

Συνειδητοποιεί κανείς πόσο ιστορικά διορατικός αλλά και πραγματιστής ήταν ο Αλέκος Καλαφάτης όταν πρώτος μίλησε για διεκδικήσιμες πιθανότητες δίκαιης μεταχείρησης των νησιών και άρσης των συστηματικών ανισοτήτων παροχής ευκαιριών μετα την διοικητική υπαγωγή στις παρακείμενες ηπειρωτικές περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας;

Ευτυχώς ή δυστυχώς για κάποιους,  είναι πιθανώτερο να πετύχει κανείς έναν ιστορικό διοικητικό διακανονισμό με την ισχυρή Πάτρα στην βάση συναινέσεων αμοιβαίου σεβασμού, αναλογικού διαμοιρασμού   και δικαιοσύνης, παρά να περιμένει αιώνες για να εξορθολογίσει την διαχρονική απληστία της  Κέρκυρας. Ο λόγος είναι πως με την πρώτη είχαμε και έχουμε άρρηκτους γεωγραφικούς και ιστορικούς δεσμούς και το κεφαλληνιακό στοιχείο έχει εισχωρήσει από αιώνες και έχει λίαν εκτιμηθεί στον αχαικό πληθυσμό και πολιτισμό των Πατρών.  Αντίθετα, η εξυπνακίστικη νοοτροπία της δεύτερης ουδέποτε θα αλλάξει γιατί ουδέποτε αμφισβητήθηκε, διορθώθηκε, ή συνετίστηκε, η ξενική και αποικιοκρατική  καταβολή της συμβιβαστικής -δήθεν μεταρρυθμιστικής- αλλά εν τω βάθει καταχθονιακής και αντισυνεκτικής   «κουλτούρας διοίκησης» για την οποία τόσο κομπάζει, όσο βεβαίως βρίσκει βολικούς  διοικούμενους για να πρωτευουσεύει  και όσο βρίσκει  ριζοσπάστες εξορισμένους  στα νεκροταφεία.