Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην Αλβανία

Επίσημη επίσκεψη του  Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων  κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην Αλβανία
KefaloniaNews

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα μεταβεί την Κυριακή 27 Απριλίου στα Τίρανα, προσκεκλημένος του Αλβανού ομολόγου του, κ. Ilir Meta, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αλβανία ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας κ. Bujar Nishami, με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Edi Ram, με τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Ilir Meta, καθώς και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και Δήμαρχο Τιράνων κ. Lulzim Basha.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα συναντηθεί, επίσης, με ομογενείς Βουλευτές και Υφυπουργούς, καθώς με την ηγεσία και με στελέχη κομμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΚΕΑΔ και MEGA-ΕΕΜ) και της «Ομόνοιας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα ολοκληρώσει τον κύκλο των διμερών επαφών του στα Τίρανα με τη συνάντηση που θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Ο κ. Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, θα συμμετάσχει στη 12η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου. Κατά τη Διάσκεψη θα συζητηθούν η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου σε σχέση με τις προοπτικές βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, ενώ ειδικότερη συζήτηση θα γίνει αναφορικά με την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου (Adriati-Ionian Initiative – AII) αφορά την περιφερειακή συνεργασία οκτώ (8) χωρών, των οποίων οι ακτές βρέχονται από τις θάλασσες της Αδριατικής και του Ιονίου. Εγκαθιδρύθηκε στις 19-20 Μαΐου 2000 με τη Διακήρυξη της Ανκόνας. Οι οκτώ χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία είναι οι εξής: Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Κάθε μία εκ των συμμετεχουσών χωρών αναλαμβάνει την προεδρία της ΑΙΙ εκ περιτροπής για ένα χρόνο. Η Ελλάδα προήδρευσε στην Πρωτοβουλία κατά τα διαστήματα 2001–2002 και 2008-2009. Η Αλβανία προεδρεύει κατά το διάστημα από τον Ιούνιο 2013 έως τον Ιούνιο 2014.