Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 19, 2024

Scroll to top

Top

Ενημέρωση για τις βοσκήσιμες εκτάσεις.

Ενημέρωση για τις βοσκήσιμες εκτάσεις.
KefaloniaNews

Οργάνωση Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς

Όλοι οι συνάδελφοί μας αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία του νησιού μας γνωρίζει για το  πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε άδικα και που αφορά στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων και στην υποχρέωσή μας να καταβάλλουμε παντελώς αυθαίρετα και παράλογα, μισθώματα για εκτάσεις που δεν ανήκουν στον δήμο αλλά αποτελούν επί σειρά δεκαετιών ιδιοκτησίες μας, εξαιτίας του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ιόνια Νησιά. Κι όλα αυτά, γιατί κάποιοι στις καρέκλες των υπουργείων είχαν αποφασίσει πριν από χρόνια να εφαρμόσουν την λεγόμενη “τεχνητή λύση”.

Στο πρόβλημα αυτό, η Οργάνωσή μας δεν έμεινε αμέτοχη, αδιάφορη και μόνο διαμαρτυρόμενη με δελτία τύπου και ανακοινώσεις. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, μήνες ολόκληρους, με αιτήσεις, υπομνήματα, συναντήσεις, εξώδικα, αναφορές, μηνυτήριες και μη, τόσο εδώ στην Κεφαλονιά, όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο, στην Βουλή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αθόρυβα αλλά πιστεύουμε πλέον ουσιαστικά και αποτελεσματικά, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να σταματήσει η αυθαιρεσία αυτή και η αδικία, για να αναγνωριστεί επιτέλους ότι στην Κεφαλονιά το συντριπτικό σύνολο των ιδιοκτησιών δεν είναι δημόσιες ή δημοτικές αλλά καθαρά και με νόμιμους τίτλους ιδιωτικές, κάτι που θα είχε ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες του νησιού μας, ειδικά καθώς αναμένουμε και την έκδοση των δασικών χαρτών.

Οι ενέργειές μας αυτές, που αυτονόητα θέτουμε στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, νομίζουμε πως έφτασαν σε κάποιο σημείο που δίνει λύση στο χρόνιο, όπως εξελίχθηκε, πρόβλημα. Και πράγματι, η Π.Ι.Ν, η Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς-Ιθάκης και ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης  Παναγής Δρακουλόγκωνας, ανταποκρινόμενος άμεσα, με εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, έθεσε το πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί άδικα τους αγροκτηνοτρόφους μας και με Απόφαση του και δη ομόφωνη, αυτή της 31-03/2018 αποφάσισε την εξαίρεση των Π.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης από την Υ.Α περί βοσκήσιμων γαιών, υπό το πρίσμα της μη ύπαρξης δημοσίων-δημοτικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά. 

Η Απόφαση αυτή ελέγχθηκε για την νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη διοίκηση σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και αφού κρίθηκε νόμιμη, με νεότερη ενέργεια του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης, διαβιβάστηκε μόλις προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα στις 27-6-2018 προς το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό την άμεση εφαρμογή της, μια εφαρμογή που θα επιλύσει το πολύ σημαντικό αυτό πρόβλημα των παραγωγών μας. Μάλιστα, ζητήθηκε  τα χρήματα από μισθώματα που οφείλουν οι ντόπιοι παραγωγοί να καταβάλλουν σύμφωνα με όσα τώρα ισχύουν, να μην αποσταλούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ με σκοπό την ταμειακή τους βεβαίωση.

Στις ενέργειες  αυτές που σύμφωνα με τον Νόμο είναι δεσμευτικές, οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταποκριθούν άμεσα, κάτι που θα συνεχίσουμε πιέζουμε και να παρακολουθούμε από κοντά.

Με την κατάληξη αυτή, μια κατάληξη που ήρθε μετά από  επιμονή  και  πιέσεις, θα ήμασταν αγνώμονες αν δεν ευχαριστούσαμε δημόσια την Βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης που με πρωτοβουλίες της στην Αθήνα καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και να καταστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα αντικείμενο συζήτησης  για την δίκαιη επίλυσή του και φυσικά τον αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα που στάθηκε σε κάθε  βήμα δίπλα μας και που όταν φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο, άμεσα εισηγήθηκε και προώθησε την σχετική Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τέλος, ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους μας ότι θα παρακολουθούμε από κοντά τις ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα πιέζουμε με σκοπό την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή της Απόφασης του Π.Σ, ενώ παρακολουθούμε στενά και το ζήτημα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά μας, καθώς υπάρχει πιθανότητα για εκ νέου αστοχίες και λάθη σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Αργοστόλι, 10-7-2018

Ο Πρόεδρος

Γεράσιμος Μινέτος