Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Εκδήλωση για τη Ναυμαχία των Εχινάδων (Ναυπάκτου).

Εκδήλωση για τη Ναυμαχία των Εχινάδων (Ναυπάκτου).
KefaloniaNews

Ονόματα Κεφαλλήνων που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής που συμμετείχαν στη Ναυμαχία. 

Εκδήλωση για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία, Ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571, μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση) αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Αιγύτπου – Αλγερίνων Πειρατών αφετέρου στον θαλάσσιο χώρο της εισόδου του Πατραϊκού κόλπου και της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες. Η ναυμαχία αυτή έληξε με πλήρη νίκη των συμμαχικών πλοίων, ενώ οι απώλειες των Οθωμανικών δυνάμεων ήταν τεράστιες. Ο στόλος των δυτικών αριθμούσε 38.000 άνδρες, εκ των οποίων 15.000 Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη.

Ο κ. Ν. Μαραγκάκης, φιλόλογος, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής ανέτρεψε κάποια ιστορικά δεδομένα, όπως την αποκάλεσε Ναυμαχία των Εχινάδων, ‘οπως κι την ημερομηνία της Ναυμαχίας η οποία δεν ήταν 7 Οκτωβρίου 1571, έγινε 17 Οκτωβρίου 1571.

Είπε στην ομιλία του ο κ. Μαραγκάκης πολλά ενδιαφέροντα γι αυτή τη Ναυμαχία, πολλές λεπτομέρειες που δεν έχουν ακουστεί άλλη φορά.

Χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Κουρής, όπως μικρή ομιλία έκανε ο πρόεδρος των Ναυτικών.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο κ. Κουρής Γεώργιος – Νομίατρος, Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Κεφαλληνίας. Το πρόγραμμα περιείχε και ομιλία του κ. Ν. Γ. Μοσχονά, Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Προέδρου του Κέντρου Μελετών Ιονίου, με θέμα «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στην Ζωγραφική. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να την ακούσουμε.

Έχουμε μαγνητοφωνήσει όλη την ομιλία, του κ. Μαραγκάκη, οπότε μπορείτε να την ακούσετε, είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Ακούστε ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ