Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | April 23, 2024

Scroll to top

Top

Ή Ο ΓΙΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ, Ή ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ

Ή Ο ΓΙΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ, Ή ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ
KefaloniaNews

          Ή ο γιαλός είναι στραβός, ή στραβά αρμενίζουμε. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας απάντησης στην τελευταία ανακοίνωση του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, που τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκε/αναρτήθηκε στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Παραπλάνηση πρώτη

Κατά πρώτον να ξεκαθαρίσω μια εσκεμμένη παραπλάνηση. Στην ανακοίνωσή του το Κοργιαλένειο Συμβούλιο κάνει λόγο για επιχορήγηση που αφορά 4 υπαλλήλους. Αυτό δεν είναι σωστό. Όλοι το μάθαμε από την παλαιότερη κρίση της Βιβλιοθήκης, ότι δηλαδή το Υπουργείο στέλνει χρήματα για το υπάρχον κάθε φορά προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Άρα είναι, πιστεύω, συνειδητό το ψέμα. Όλα αυτά τα βρίσκει ο καθένας στη «Διαύγεια».

Οι 4 λοιπόν υπάλληλοι υπήρχαν παλιότερα: τότε το Συμβούλιο με την απαράδεκτη τακτική του ανάγκασε σε παραίτηση το Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και μια υπάλληλο.  Αφού φύγανε αυτοί οι δυο υπάλληλοι, συνταξιοδοτήθηκε και η τρίτη υπάλληλος και έμεινε η τέταρτη (η καθαρίστρια). Αυτά είναι γνωστά σε όλους και στο Εργατικό Κέντρο, που είχε τότε δραστηριοποιηθεί. (Αλήθεια, πού είναι τώρα το Εργατικό Κέντρο, αφού θίγονται εργασιακά δικαιώματα;). Μετά από εκείνη την κατάσταση το Κοργιαλένειο Συμβούλιο προσέλαβε μια βιβλιοθηκονόμο, η οποία μέχρι σήμερα κράτησε ανοιχτή τη Βιβλιοθήκη.

Ντροπή !  Δεν ανανέωσαν τη Σύμβαση της βιβλιοθηκονόμου…

Και τώρα για να δούμε πού φταίει το Υπουργείο και πού φταίει το Συμβούλιο.

1.Το Υπουργείο έστειλε 18.990 ευρώ ως επιχορήγηση.

2.Η επιχορήγηση, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, που υπάρχει στη «Διαύγεια», αφορά αποκλειστικά στη μισθοδοσία του προσωπικού της Βιβλιοθήκης. Το ξαναγράφω: του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

3.Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι η καθαρίστρια (μάλλον μερικής απασχόλησης) και η βιβλιοθηκονόμος, η οποία έχει ήδη απολυθεί, όπως μας πληροφορεί το Συμβούλιο.

4.Άρα 18.990 ευρώ για δύο υπαλλήλους – η μία μερικής απασχόλησης. Δηλαδή η επιχορήγηση έφτανε και περίσσευε.

  1. Επομένως, δε φταίει το Υπουργείο για τη σημερινή κατάντια, αφού είχε στείλει χρήματα, με τα οποία πρώτα και κύρια έπρεπε το Συμβούλιο να καλύψει την καθαρίστρια και τη βιβλιοθηκονόμο.
  2. Και ρωτάει ο κάθε «φιλόμουσος συμπατριώτης», για να χρησιμοποιήσω μια φράση από την ανακοίνωση του Συμβουλίου: Γιατί το Συμβούλιο δεν κάλυψε πρώτα και κύρια τη μισθοδοσία της βιβλιοθηκονόμου; Γιατί δεν ανανέωσε τη σύμβαση της βιβλιοθηκονόμου, για να συνεχίσει να λειτουργεί η Βιβλιοθήκη; Γιατί προτίμησε να μην ανανεώσει τη σύμβαση της μόνης βιβλιοθηκονόμου που είχε, ενώ μπορούσε και ήταν επιβεβλημένο να το κάνει αυτό για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης;

Θα περιμένω την απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Έρχονται τώρα τα μέλη του Συμβουλίου και … χύνουν δάκρυα για «τη φιλοτιμία του προσωπικού που εργάζεται χωρίς να μισθοδοτείται», όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους. Κλαίνε τάχατες, που η βιβλιοθηκονόμος δουλεύει χωρίς να πληρώνεται. Η βιβλιοθηκονόμος δουλεύει, γιατί φαίνεται ότι έχει φιλότιμο – φιλότιμο που δεν έχουν όσοι την άφησαν  χωρίς ανανέωση της σύμβασής της. Διπλή δηλαδή και τριπλή η εκμετάλλευση….

Περιμένω απάντηση και θα επανέλθω.

Παραπλάνηση δεύτερη

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος ισχυρίστηκε ότι υπήρξε το 2011 απόφαση του Δήμου για οικονομική ενίσχυση της Βιβλιοθήκης.

Ανέτρεξα στη «Διαύγεια» (το … μόνο καλό του Γιωργάκη Παπανδρέου) και βρήκα την απόφαση 344/2011 (26-8-2011), η οποία για την οικονομική ενίσχυση εξέφραζε την επιφύλαξη αν είναι νομικά εφικτή μια τέτοια επιχορήγηση.

Εκείνο όμως που έλεγε και ξαναέλεγε η απόφαση ήταν για το δημόσιο-κρατικό χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης. Δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο καλούσε το Κοργιαλένειο Συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαδικασίες, για να γίνει Δημόσια-κρατική η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη. Αλλά … όσο θέλεις βρόντα στου κουφού την πόρτα. Γι’ αυτό όμως το σκέλος της απόφασης ο κ. Αντιπρόεδρος στη συνέντευξή του δεν είπε τίποτε…..

Γιατί αυτές οι παραπλανήσεις; Για να «νίψουν τας χείρας τους» τα μέλη του Κοργιαλενείου Ιδρύματος; Για να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στην τοπική κοινωνία, μετατοπίζοντας τις ευθύνες τους σε άλλους; Θα δείξει….

Α, και με την ευκαιρία: Στον προθάλαμο της Βιβλιοθήκης διατηρείται από το καλοκαίρι – αν θυμάμαι καλά – έκθεση γλυπτικής του Σπύρου Χουρμούζη. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένας εύσχημος τρόπος που σκέφθηκε το Κοργιαλένειο Συμβούλιο, για να εξασφαλίσει κάποια έσοδα  από την πολύμηνη παραχώρηση του χώρου. Αλήθεια, τι έσοδο είχε από αυτήν την παραχώρηση;. Γιατί, όπως ξέρω, για τις βιβλιοπαρουσιάσεις παραδείγματος χάρη ζητάει κάποια χρήματα.

Τελικά είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοργαλενείου Ιδρύματος;

Όλα όσα γράφονται σ’ αυτές τις γραμμές είναι μετά από μεγάλη σκέψη και έρευνα. Ωστόσο θα έλεγα ότι  αντιμετωπίζουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο αρκετά …. οχυρωμένο!!!  Σήμερα που έχει φθάσει στο παραπέντε με άστοχες ενέργειες του, ανακάλυψε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί.

Σπύρος Αλεβιζόπουλος