Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | June 25, 2019

Scroll to top

Top

Ο συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Καλπούζος στο Ληξούρι.

Ο συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Καλπούζος στο Ληξούρι.
KefaloniaNews

Ο συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Καλπούζος αυτό το τριήμερο επισκέφτηκε το Ληξούρι.

Χτες Παρασκευή πρωϊ επισκέφτηκε το ΓΕΛ Ληξουρίου. Εκεί συναντήθηκε με τις καθηγήτριες Φοίβη Ρίζου, Ευαγγελία Τζουλιαδάκη και Κατερίνα Πειρουνάκη καθώς και με την μαθητική κοινότητα. Μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον συγγραφέα και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του.

“Μεγάλωσα στα ορεινά της Άρτας. Τότε υπήρχαν πολλές φτωχές οικογένειες. Τα παιδικά χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα.”

Πως προέκυψε η συγγραφή

“Ο άνθρωπος μέχρι 12 ετών διαμορφώνει χαρακτήρα και εγώ γνώριζα αρκετούς γερόντους οι οποίοι κατείχαν την τέχνη της αφήγησης. Έλεγαν παραμύθια. Από τις εμπειρίες και την ζωή τους. Η λογοτεχνία είναι η τροφή της ψυχής. Κάποιοι άνθρωποι με παρακίνησαν να ασχοληθώ με το γράψιμο. Ξεκίνησα να γράφω τραγούδια και αργότερα πεζογραφήματα.Στα 15 μου διάβασα το βιβλίο “αδελφοί Καραμαζοφ”. Ξεκίνησα σιγά σιγά να δανείζομαι βιβλία από την Βιβλιοθήκη της Ξάνθης και άρχισα να μπαίνω στην λογοτεχνία.”.

“Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των κυβερνώντων είναι ότι δεν επένδυσαν στην Παιδεία. Έχουν άλλες προτεραιότητες και δεν επένδυσαν στον Πολιτισμό.”

“Θα ήθελα να είχα ασχοληθεί σε νεότερη ηλικία με την συγγραφή. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις για επάγγελμα κάτι που αγαπά. Όποιος κάνει καλά την δουλειά του και κοπίασει πολύ γι’αυτό τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει. Εγώ δούλευα στο Υπουργείο Οικονομικών για 30 χρόνια, μέχρι που παραιτήθηκα.”

“Χρειάζομαι περίπου δυό χρόνια για να τελειώσω ένα βιβλίο που γράφω. Σε αυτό το διάστημα ο νους γεννά πράγματα και υπάρχουν στιγμές που το μυαλό κολλάει. Κατά την διάρκεια της συγγραφής υπάρχουν διακυμάνσεις. Π.χ. το “Γινάτι” ξεκινά με κάποιον που μαχαιρώνει κάποιον άλλον. Για να “πιάσω” το συναίσθημα, παίρνω ένα μαχαίρι στο χέρι μου και κάνω ότι μαχαιρώνω κάποιον νοερά. Στο “Γινάτι” με ενδιέφερε πως είναι ο Έλληνας. Πως αξίζει να είναι ο Έλληνας. Με διακρίνει το Ηπειρώτικο πείσμα. Η μαγεία της συγγραφής για τον ίδιο τον συγγραφέα είναι να αναρωτιέται τι θα γίνει παρακάτω. Μου αρέσει να φτιάχνω χαρακτήρες και όχι να αντιγράφω. Και όχι, δεν ταυτίζονται οι απόψεις μου με όλους τους ήρωες που επινοώ. Το ταλέντο ενός συγγραφέα είναι ο τρόπος όπου ζυμώνει τον λόγο. Μου αρέσει η περιπλάνηση του ιστορικού πλούτου και να προσπαθώ να ανακαλύψω από τι είμαστε “χτισμένοι”. Με ενδιαφέρει η συνέχεια του Έλληνα.”

“Γνωστός έγινα μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα. Με ενοχλεί η κακοπροαίρετη κριτική όταν γίνεται με κακόβουλο τρόπο.”

“Τα εξώφυλλα στα βιβλία μου είναι προτάσεις δικές μου”

Αυτά ήταν μερικά από τα σημεία της συζήτησης του κ. Καλπούζου με τους μαθητές του ΓΕΛ.

Την ίδια μέρα και συγκεκριμμένα το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Καλπούζος βρέθηκε στην Ιακωβάτειο Βιβλίοθήκη στον χώρο του Μουσείου για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο ‘Γινάτι”

Η εκδήλωση έγινε με την κα Μαρία Καμηνάρη να καλοσωρίζει τους παρευρισκόμενους και να δίνει το λόγο στους ομιλητές.

Τον κ. Καλπούζο προλόγισαν οι: κα Φοίβη Ρίζου (Φιλόλογος ΓΕΛ) και η μαθήτρια Νίκη Κυριακάτου, ο κ. Γιώργος Ματαράγκας (εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης) και η κα Νίκη Μαζαράκη (φιλόλογος).

Προβλήθηκαν δυό παρουσιάσεις, η δεύτερη εκ των οποιων ήταν από την μεταφορά του τελευταίου βιβλίου από την Ιακωβάτειο στο Μουσείο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσική και τραγούδι από το Τμήμα Φωνητικής της ΦΣΛ. Τα παιδιά συνόδεψε στο πιάνο η καθηγήτρια τους κα Έφη Λυκούδη.

Η βραδιά έκλεισε με τον συγγραφέα να υπογράφει τα βιβλία του.

Την εκδήλωση στήριξε με βιβλία του συγγραφέα ο Χαράλαμπος Μουρελάτος από το Βιβλιοπωλείο “Happy House”.

Επίσης να αναφέρουμε ότι την διαμονή του κ. Καλπούζου ανέλαβε αφιλοκερδώς το Ξενοδοχείο “Aura Boutique Hotel” της οικ. Μεσσάρη, τα οδοιπορικά κάλυψαν οι “Εκδόσεις Ψυχογιός” και τα υπόλοιπα η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη.

Τέλος, από τον πολιτικό κόσμο της πόλης μας παρευρέθηκε μόνο ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κατσιβέλης.

Με εκτίμηση

Αριστέα Χαριτάτου

Ρεπόρτερ – Φωτογράφος

Θεραπεύτρια Αρωματοθεραπείας

Αισθητικός 

Security 

(Πιστοποιήσεις ΕΟΠΠΕΠ)