Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | August 11, 2020

Scroll to top

Top

No Comments

Και ξαφνικά τέθηκε θέμα για το προσφυγικό.

Και ξαφνικά τέθηκε θέμα για το προσφυγικό.
KefaloniaNews

Με ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση. Για άλλη μια φορά τέθηκε θέμα για τις απλήρωτες καθαρίστριες. Ως φαίνεται ο Δήμαρχος δεν ήταν καλά ενημερωμένος, είχε την εντύπωση ότι είχαν πληρωθεί την προηγούμενη δόση. Αιφνιδιάστηκε ο Δήμαρχος και διέκοψε τη συνεδρίαση για να τηλεφωνήσει στον Γιώργο Κατσιβέλη το Δήμαρχος Ληξουρίου. Μετά από μερικά λεπτά μπήκε στην αίθουσα και διαβεβαίωσε τις καθαρίστριες (άλλη μια φορά) ότι αύριο θα πληρωθούν. Θα’λεγα ότι η συμπεριφορά του Δημάρχου Ληξουρίου ξεπέρασε κάθε όριο αναλγησίας.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Αργοστολίου έτους 2019 (από 01/09/2019 -31/12/2019)».

Από μια πρώτη ματιά και όσα είπαν οι περισσότεροι ομιλητές πρόκειται για ένα πρόγραμμα εικονικό.
Όπως είπε ο Δήμαρχος πρόκειται για τα έργα του Δήμου Κεφαλονιάς δεν υπάρχει τίποτα άλλο μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Επίσης υπάρχει ένα ποσό από τη ΣΑΤΑ και ένα ποσό από της ΑΠΕ τα οποία θα πάνε το 2020.
Ο κ. Αλ. Παντελειός παραπονέθηκε ότι συζητάμε τέτοια θέματα και παίρνουμε τις εισηγήσεις λίγες ώρες πριν. Έτσι δεν είχαν το χρόνο να μελετήσουν τις εισηγήσεις παρόλα αυτά θα ψηφίσουν το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Η Ισχυρή Κεφαλονιά επέμενε ότι είναι ένα διαδικαστικό θέμα, είναι μια γραφειοκρατική υπόθεση, ένα θέατρο παραλόγου όπως είπε ο Ανουσάκης, ο πρώην Δήμαρχος Αλέξανδρος ούτε καν το σχολίασε. Στη συνέχεια δήλωσε η Ισχυρή Κεφαλονιά θα το ψηφίσουν.
Περισσότερες εξηγήσεις ζήτησε και ο Μάκης Φόρτες μέσα σε ένταση άλλη μια φορά με τον Πρόεδρο. Είπε ότι μας έβαλαν σε λούκι να ψηφίσουμε ένα εικονικό Τεχνικό πρόγραμμα και κατ’ επέκταση εικονικό προϋπολογισμό (αναφερόμενος στο επόμενο θέμα). Αυτή τη στιγμή συζητάμε εκ του μη όντος. Θα μπορούσαν αν θέλανε να ενδιαφερθούν και για τους 11 Δήμους και να ολοκληρωθεί καλά το πρόγραμμα που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ο Γιάννης Κουρούκλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση: Τεχνικό πρόγραμμα του τέταρτου τριμήνου. Κι εσείς και η Δημοτική αρχή και η μείζον αντιπολίτευση λέτε ότι είναι θέμα διαδικαστικό για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. Βεβαίως είναι πλασματικό και εικονικό, γιατί εδώ πέρα έχει ένα συγκεντρωτικό πίνακα, όταν τον διαβάζει κάποιος σου λέει ΣΑΤΑ ένα εκατομ. από ΕΣΠΑ ένα τόσο και πάλι λέγοντας. Μπορούσατε να τον κάνετε τον προϋπολογισμό του τελευταίου τριμήνου, αλλά να τον κάνετε με πραγματικούς αριθμούς.
Ενδεικτική είναι η ομιλία του Γιώργου Τσιλιμιδού, ο οποίος είπε ότι αισθάνεται ότι βρίσκεται σε άλλον πλανήτη. Θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα λέγοντας απλά πράγματα: Δεν αποτελεί σημαντικό θέμα το σημερινό, σε όλα φταίει η διάσπαση.
Κάπου εδώ έγινε η ψηφοφορία όλες οι παρατάξεις ψήφισαν υπέρ, μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά.

Με λίγα λόγια όλοι ήθελαν να ….ξεφορτωθούν το θέμα αυτό, με κάποιες παραμέτρους ομιλίας παραπάνω ο Μάκης Φόρτες. Το ίδιο έγινε βέβαια και για την Έγκριση του Προϋπολογισμού Δήμου Αργοστολίου, οικονομικού έτους 2019 (από 01/09/2019 -31/12/2019
Κάποια στιγμή ο Γιάννη Κουρούκλης έβαλε θέμα για την ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ και όσα χρωστάει. Ειπώθηκε μέσα στη συνεδρίαση ότι δεν λειτουργεί η εταιρεία τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ξαφνικά, ενώ είχε τελειώσει η συνεδρίαση ο Αλ. Παντελειός θέλησε να θέσει επερώτηση. Πρόκειται όπως είπε για το προσφυγικό. Για μια στιγμή η αίθουσα «πάγωσε», κανείς δεν περίμενε να «μπει» ένα τέτοιο θέμα, ωστόσο ο Πρόεδρος ψύχραιμα έδωσε το λόγο στον κ. Παντελειό. Ο οποίος είπε ότι η επερώτηση αφορά την ενδεχόμενη υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Αργοστολίου. Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο να μεταφερθούν πρόσφυγες σε όλες τις Περιφέρειες στην Ελλάδα. Ρώτησε τον Δήμαρχο αν έχει ζητήσει ενημέρωση γι αυτό το θέμα. Αν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πρόσφυγες.
Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχουν κατοικίες που να υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες. Έχουμε ήδη πρόγραμμα στέγης στο Αργοστόλι. Σίγουρα τον έχει απασχολήσει και έχει μιλήσει και με την Περιφερειάρχη και τον Βουλευτή, αλλά και το Υπουργείο. Δεν υπάρχει κάποια σκέψη για την Κεφαλονιά. Δεν έχει έρθει η ώρα της Κεφαλονιάς. Καμία διαδικασία δεν έχει προγραμματιστεί για το νησί μας για να βρεθούν κατοικίες. Σε άλλο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να το συζητήσουμε το θέμα. Δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα.

Ο Μάκης Φόρτες αναφέρθηκε στην Περιφερειάρχη, η οποία άλλα λέει το πρωί κι άλλα το βράδυ. Όπως είπε η Περιφερειάρχης (είχε) πει ότι δεν υφίσταται θέμα για τον Δήμο Αργοστολίου. Εκείνο που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η Κεφαλονιά και ιδιαίτερα το Αργοστόλι έχουν μια μεγάλη πολύ-πολιτισμική ιστορία και ιδιαίτερα απέναντι στην προσφυγιά. Ακόμα και σήμερα υπάρχει συνοικία του Αργοστολιού πάνω από το τρίτο δημοτικό, είναι τα προσφυγικά.
Ο Γιάννης Κουρούκλης είπε, ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει μια θέση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Θα’ρθουν δεν θα’ρθουν αυτό δεν πάει να πει ότι δεν πρέπει να εκπονήσετε ένα σχέδιο σε περίπτωση που τυχόν έρθουν. Βλέπουμε σε άλλες περιοχές τα ξενοφοβικά και όλα τα ρατσιστικά φαινόμενα.

Σχέδιο δεν υπάρχει είπε ο κ. Παντελειός στο κλείσιμο, δεν υπάρχει σχέδιο για υποδοχή προσφύγων από το Δήμο. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όποτε κι αν έρθουν.

Σ.Α.

Submit a Comment