Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | December 16, 2019

Scroll to top

Top

Ξένος Τύπος: “Οι πραγματικοί νικητές των ελληνικών ευρωεκλογών είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ”

Ξένος Τύπος: “Οι πραγματικοί νικητές των ελληνικών ευρωεκλογών είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ”
KefaloniaNews

“Τρίβουνε” τα μάτια τους στην ΕΕ και στα ξένα ΜΜΕ με την ουσιαστική νίκη του Λαϊκού Συνδέσμου που εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές, αλλά και την ξεκάθαρη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως προκύπτει αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 4 μονάδες.Μια διαφορά που δεν επιτρέπει πλέον στην κυβέρνηση να προσποιείται ότι δεν έγινε τίποτα.

Από τα δημσιεύματα του ξένου τυπου, γίνονται ξεκάθαρα δύο πράγματα.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε εμφατικά, κέρδισε όμως ξεκάθαρα και “αρκετά”, που σημαίνει από τώρα και στο εξής οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων αναλαμβάνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ η ΝΔ θα αναγκαστεί να αλλάξει πολλά στην πολιτική της προκειμένου να επιβιώσει στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Το δεύτερο σημείο που προκάλεσε εντύπωση είναι η εκπληκτική ανοδος του Λαϊκού Συνδέσμου, σε όλη την χώρα, ο οποίος διώκεται από όλους στην χώρα, δεν του δίνεται βήμα ούτε στα ΜΜΕ για να εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του, και όμως αύξησε θεαμτικά τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2012, ενώ καταφέρνει να μπει στο ευρωκοινοβούλιο με τρεις ευρωβουλευτές. Σημειώνεται ότι το σύνολο του ξένου Τύπου είναι σφόδρα ενοχλημένο με την εξέλιξη αυτή διότι βλέπει να υπάρχει ακομα εθνική συνείδηση σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που είναι διαθέσιμ να αντιδρά στις νεοταξίτικες πολιτικές των υπερεθνικών κέντρων εξουσίας.

Δεν ειναι τυχαίος ο επί ώρες εξυβρισμός των ψηφοφόρων της ΧΑ κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από το σύνολο του “συνταγματικού” πολιτικού κόσμου και τα περί “τουλάχιστον κοινωνικής αντιμετώπισης όσων ψηφίζουν ΧΑ” της Μαριάννας Πυργιώτη σε τηλεοπτικό δίαυλο. Θέλουν να εκφοβιστεί ο απλός ψηφοφόρος ότι θα περιθωριοποιηθεί για την επιλογή του κοινωνικά πράγματα απίστευτα, και παράλογα.

«Μια ιστορική ημέρα για την Αριστερά», γράφει ο Guardian, και κάνει λόγο για «θριαμβευτική νίκη». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας, κέρδισε στις Ευρωεκλογές με διαφορά περίπου τεσσάρων μονάδων έναντι του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. «Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα και ο αρχηγός και βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%», αναφέρει στο σχετικό άρθρο, δείχνοντας πόσο πολύ ενοχλήθηκε το ευρωπαϊκό κατεστημένο από την πολιτική δικαίωση του Λαϊκού Συνδέσμου που διώκεται ανηλεώς από κόμματα και ΜΜΕ.

Η αμερικανική Wall Street Journal σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα επισημαίνει ότι «το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπροστά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί τον βασικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα για τις ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ένα κρίσιμο τεστ για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά».

«Μαζί με την εκλογή των προσώπων που θα συμπληρώσουν τις 21 ελληνικές έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, στη χώρα διεξήχθη και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες επίσης μπορούν να καθορίσουν το πόσο ακόμη θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας η υπάρχουσα κυβέρνηση συνασπισμού», γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Τέλος σχολιάζει το ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι «το ακροδεξιό κόμμα θα μπει για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 9 – 10%. Η Χρυσή Αυγή, που αρνείται τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστική ιδεολογία που της αποδίδονται, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές».

Το βρετανικό δίκτυο BBC σημειώνει ότι η αντιμνημονιακή αριστερή ομάδα του ευρωκοινοβουλίου κερδίζει μεγάλο έδαφος, χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας.

Το Reuters αναφέρει ότι «το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα οδήγησε ένα μεγάλο κύμα θυμού απέναντι στη λιτότητα κερδίζοντας τις ευρωεκλογές στη χώρα, χωρίς όμως να βγάλει νοκ άουτ την κυβέρνηση Σαμαρά». Νοκ άουτ όχι αλλά το πρώτο νοκ ντάουν έχει πραγματοποιηθεί , και για όσους ξέρουν από πυγμαχία, ένα καλό νοκ ντάουν πολλές φορές οδηγεί σε ΤΚΟ (Τechnial Nock Out) καθώς ο αντίπαλος δνε μπορεί να συνεχίσει.

«Στο πρώτο εκλογικό τεστ από το 2012, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας, οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» τον Σαμαρά για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επέβαλε ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της,» προσθέτει το πρακτορείο.

Το Associated Press αναφέρει ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με διαφορά περίπου 3,5%(3,8 τελικά) από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αντιτίθεται σθεναρά στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, σημείωσε μία σημαντική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα, κερδίζοντας την περιφέρεια Αττικής», προσθέτει το ΑΡ.

Στο άρθρο του κάνει εκτενή αναφορά επίσης και στο ποσοστό 9,4% που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, παρότι “ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και βουλευτές της έχουν προφυλακιστεί για εγκληματικές πράξεις που περιλαμβάνουν εμπρησμούς, εκφοβισμούς μέχρι και δολοφονίες”. «Η νεοναζιστική οργάνωση, που στις ευρωεκλογές του 2009 είχε λάβει λιγότερο από 0,5%, τώρα θα στείλει τρεις εκπροσώπους της στην ευρωβουλή», σημειώνει το πρακτορείο.

«Προειδοποίηση προς το Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.«Το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτος στις εκλογές για την ευρωβουλή χωρίς ωστόσο αρκετό ποσοστό ώστε να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η ευρωπαΐκή ψήφος σε συνδυασμό με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα θεωρείται ένα τεστ για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού. Ενώ ο Σαμαράς προήδρευσε της επιστροφής της χώρας στις αγορές, οι επιπτώσεις της εξαετούς ύφεσης παραμένουν εμφανείς στη χώρα, όπου πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι», αναφέρει. Το Bloomberg σχολιάζει για τη Χρυσή Αυγή ότι «η εθνικιστική Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής και πέντε βουλευτές της οποίας βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαισιώθηκε στην τρίτη θέση, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές»

Η βρετανική Telegraph επικεντρώνεται περισσότερο στα ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι “οι ακροδεξιοί μπαίνουν στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά, συγκεντρώνοντας το 9-10% της προτίμησης των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές της Κυριακής.Το κόμμα, που αρνείται τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές”, σημειώνει η εφημερίδα. Το ίδιο και το Focus News, που σχολιάζει στο άρθρο του περισσότερο τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «το κόμμα των Νεοναζί είναι τρίτο, παρά την έρευνα -που είναι σε εξέλιξη- για εγκληματική οργάνωση και το γεγονός ότι ο αρχηγός και μέλη του κόμματος είναι στη φυλακή».

«Η ριζοσπαστική Αριστερά κερδίζει στην Ελλάδα» τιτλοφορεί άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt. «Ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα είναι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 26% των ψήφων σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και προηγήθηκε του συντηρητικού κόμματος της κυβέρνησης, της ΝΔ, η οποία συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από το 23%. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε καλά ποσοστά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Η Welt αναφέρεται και εκείνη με τη σειρά της στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία αποδεικνύεται «εκπληκτικά ισχυρή», “αν φανταστεί κανείς ότι βρίσκεται εν μέσω ποινικής διαδικασίας εναντίον της, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 10%”.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σχολιάζει ο γερμανικός τύπος, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις επιτυχίες των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Η ημέρα των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο εθνικές καταστροφές: την τεράστια εκλογική επιτυχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και την επέλαση των ακροδεξιών στη Γαλλία», παρατηρεί η γερμανική General-Anzeiger της Βόννης και διευκρινίζει:

«Στην περίπτωση του προβληματικού παιδιού που λέγεται Ελλάδα, το αποτέλεσμα σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η πορεία εξυγίανσης. Κι αυτό επειδή, στα μάτια των Ελλήνων, η ΕΕ τους έχει επιβαρύνει υπερβολικά. Στην περίπτωση της γειτονικής μας Γαλλίας, το αποτέλεσμα παραπέμπει σε χρόνια αβεβαιότητας όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει. Είναι άγνωστο πώς ένας σοσιαλιστής πρόεδρος μπορεί να καταφέρει να μείνει επί μακρόν στο αξίωμά του όταν το κόμμα του έχει σημειώσει μετά βίας διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα».

Για το ίδιο θέμα, η Hannoversche Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Σε όλη την γηραιά ήπειρο, οι ψηφοφόροι παρουσιάζουν νέες αβεβαιότητες, που οφείλονται στην ραγδαία μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή σκηνή. Οι δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν, όμως, να μιλούν για αυτές τις αβεβαιότητες. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται σε δεξιούς λαϊκιστές και ακραίους ωσάν να επρόκειτο για “γκουρού“. Θα πρέπει να τους απομυθοποιήσει. Δεν είναι όλοι όσοι στέλνονται εκεί άξιοι για το επίπεδο ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γερμανία αναφέρεται η Die Welt του Βερολίνου, που υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή πορεία των κυβερνώντων κομμάτων. «Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν σαφείς αλλά όχι δραματικές απώλειες. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δέχθηκε μια αξιοσημείωτη ώθηση. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD, που δεν είναι τόσο ακραίο σε σχέση με παρόμοιες ομάδες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κατάφερε να σημειώσει μια αξιοπρόσεκτη εκλογική επιτυχία, αλλά το αποτέλεσμα του δεν είναι διφήφιο. Για ακόμη μία φορά οι Γερμανοί καταδεικνύεται ότι δεν συμπαθούν τις θεαματικές αλλαγές και αποδεικνύονται –ακόμη και εάν δεν θέλουν να το ακούν- καλόβολοι υποδειγματικοί Ευρωπαίοι». Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί δεν είχαν κανένα λόγο α αλλάξουν κάτι, καθώς είναι οι μόνοι στην ΕΕ που περνούν καλά στις “πλάτες” των άλλων.

Αυτό που εντέχνως έκρυβαν χθες τα ελληνικά ΜΜΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, δεν αποκρύπτεται από τον ξένο Τύπο. Η ΝΔ υπέστη μια πρώτη μεγάλη ήττα, η συγκυβέρνηση στο σύνολο έχασε 11 μονάδες, και επί του πρακτέου δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμμια διαπραγμάτευση του χρέους που θα δεσμεύει το μέλλον των Ελλήνων πολιτών, για δεκαετίες εάν πρώτα δεν ρωτήσει τους ίδιους που τους αφορά με εθνική κάλπη.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr