Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | September 22, 2018

Scroll to top

Top

Ενημέρωση Για υλοποίηση Σεμιναρίων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

Ενημέρωση Για υλοποίηση Σεμιναρίων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων
KefaloniaNews

Το  ΚΕΚ ¨EΚΕΚ ΤΑΚΙ¨ διοργανώνει τον επόμενο μήνα, εκπαιδευτικά προγράμματα για τις «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» σύμφωνα με   την Υπουργική Απόφαση 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007. Τα προγράμματα  αυτά  αποσκοπούν  στη  διασφάλιση  της  ποιότητας,  την  παραγωγή  ασφαλών  προϊόντων  και  την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων. Συνημμένα θα βρείτε την αίτηση συμμετοχής. Οι εγγραφές είναι μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου  2018.

E Ποιες Επιχειρήσεις αφορά;

Το Πρόγραμμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, δημόσιες και ιδιωτικές, κερδοσκοπικές ή μη, και πιο συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.

E Είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση των Επιχειρήσεων;

Η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική, και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να καταρτίσουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται  με  χειρισμό  τροφίμων,  βάσει  της  διαδικασίας  που  περιγράφεται  στην  Υπουργική  Απόφαση

14708/17-08-07 ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007, και να έχουν εκπαιδευτεί οι ίδιοι οι επαγγελματίες σε αντίστοιχα θέματα.

E  Ποιος είναι ο ρόλος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ);

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους,

σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά.

E  Υλοποίηση Προγράμματος Επιπέδου 1

Τα προγράμματα Επιπέδου−1 αφορούν κατάρτιση απλών χειριστών τροφίμων και έχουν ως στόχο την κατάρτιση  του  υπάρχοντος  και  νεοπροσλαμβανομένου  προσωπικού  σε  γενικά  θέματα  υγιεινής  και ασφάλειας τροφίμων. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών είναι 8 έως 12,5 ώρες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε άτομο μιας επιχείρησης τροφίμων που έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα τρόφιμα. Το άτομο αυτό χαρακτηρίζεται ως “απλός χειριστής τροφίμων”. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τον καταρτιζόμενο σε θέματα στοιχειώδους υγιεινής των τροφίμων, έτσι ώστε αυτός κατά την εξάσκηση των καθηκόντων του αφ’ ενός μεν να μην αποτελεί μέσο διακινδύνευσης της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων, αλλά επίσης ούτε με τις ενέργειές του να την θέτει σε κίνδυνο. Το πρόγραμμα  αυτό,  με  μέριμνα  και  υποχρέωση  των  επιχειρήσεων,  είναι  υποχρεωμένοι  να  το παρακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής.

E  Χρονική Διάρκεια Προγράμματος

Η χρονική διάρκεια είναι 10 ώρες (2 ημέρες από 5 ώρες). Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά.

(  Περιεχόμενο Προγράμματος

Το περιεχόμενο του Προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
  • Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
  • Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
  • Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
  • Το Εργασιακό Περιβάλλον
  • Πρακτικές καθαρισμού
  • Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
  • Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεξάγεται από έμπειρους εκπαιδευτές, άριστα καταρτισμένους στο αντικείμενο, πιστοποιημένους από τους σχετικούς φορείς ( ΕΦΕΤ –ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ), συνδυάζοντας σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης καθώς και στο γνωστικό επίπεδο των συμμετεχόντων ώστε να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στους εκπαιδευόμενους θα απονεμηθούν βεβαιώσεις κατάρτισης βάσει της εγκυκλίου 14708/17-8-07 του ΕΦΕΤ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά από την επιχείρηση, σε έλεγχο του ΕΦΕΤ. Στη συνέχεια σε ημερομηνία που θα ορίσει ο ΕΦΕΤ, οι καταρτιζόμενοι θα εξεταστούν για την οριστική πιστοποίησή τους, σε εξεταστικό κέντρο στην  Κεφαλονιά.

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 90 € και  συμπεριλαμβάνει την διήμερη παρακολούθηση-κατάρτιση, τις βεβαιώσεις , τις ηλεκτρονικές σημειώσεις και το παράβολο του ΕΦΕΤ για τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Το κόστος μπορεί να καλυφθεί σε όσους δικαιούνται και από τον ΟΑΕΔ στα  ΛΑΕΚ 0,24%.

Οσοι έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα πρόγραμμα στο ΕΚΕΚ ΤΑΚ-Ι στη Λάσση, ενημερώνονται ότι οι βεβαιώσεις τους είναι διαθέσιμες και μπορούν να τις παραλάβουν με παρουσίαση της ταυτότητάς τους από το ΚΕΚ στη Λάσση πρωινές  ώρες 8-10.00

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-1ΕΦΕΤ

 

«Ε.Κ.Ε.Κ.-Τ.Α.Κ.Ι. Α.Ε.» 

Τ.Κ. 281 00 – ΛΑΣΣΗ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

É.: 26710 29151    Ê: 26710 29152

È:6955265820, 6938490165

e-mail: ekek-kef@otenet.gr

web:    ekektaki.tumblr.com

ΚΩΔ. ΕΟΠΠΕΠ:  12111206