Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | October 17, 2018

Scroll to top

Top

‘’Διεθνής Ημέρα Συμβίωσης εν Ειρήνη ”

‘’Διεθνής Ημέρα Συμβίωσης εν Ειρήνη ”
KefaloniaNews

MIGRATION SEAS -ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

KOΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ -KORGIALENEIOS LIBRARY

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-OPEN INVITATION

16η  Μαΐου2018, 11.00 πρωινή

‘’Διεθνής Ημέρα Συμβίωσης εν Ειρήνη ”- ‘’International Day of Living Together in Peace’’

ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ/ MIGRATION SEAS

SEA(S)FORUM 2018

<<Οι θάλασσες είναι οχήματα για την οικοδόμηση κατανόησης και ειρήνης μεταξύ των λαών. Οι θάλασσες είναι ένα όχημα για διασύνδεση ανθρώπων και πολιτισμών. Επιτρέπουν στους ανθρώπους να βιώσουν σε βάθος διαφορετικούς πολιτισμούς, ώστε να μπορούμε να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλο και να μάθουμε να ζούμε ο ένας  με τον άλλο με ειρήνη >>

<<The Seas are vehicles for building understanding and peace between communities around the World. The Seas are a vehicle for transporting and connecting people and cultures. They allow people to experience and immerse themselves in different cultures so that we can learn from one another and learn to live with one another in peace>>        Salma Zulfiqar

Την παρουσίαση θα τιμήσουν οι Εκπρόσωποι των Αρχών ,ο  Κ.  Ziauddin Yousafzai, κύριος ομιλητής και πατέρας της Malala Yousafzai, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης και οι διεθνείς καλλιτέχνιδες- ακτιβίστριες Sophie Rodin και  Salma Zulfiqar.

‘’Day of Living Together in Peace’’ on May 16th will feature the island Authorities and the  keynote speaker Ziauddin Yousafzai,  who is the Nobel Laureate, Malala Yousafzai’s father, Kefalonian dignatories, and International Artists and Activists Sophie Rodin and Salma Zulfiqar.

To γεγονός είναι μέρος του διεθνούς προγράμματος SEA(S)FORUM 2018/ Ionion Center for the Arts & Culture, τελεί υπό την αιγίδα της Κοργιαλενείου και απευθύνεται σε όλους , ειδικά σε όσους επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα ή να παρουσιάσουν τις σκέψεις τους και να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το θέμα.

SALMA ZULFIQAR

“MIGRATION SEAS’’

Σε ποιο περιβάλλον η δουλειά σας εξελίχθηκε?

Το έργο μου με θέμα τη μετανάστευση ξεκίνησε στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών &Πολιτισμού το οποίο προβάλλει διεθνώς την Κεφαλονιά σαν τόπο τεχνών, πολιτισμού και αξιών. Κλήθηκα  να προτείνω ένα θέμα για τη διεθνή διάσκεψη SEA(S) και γι ‘αυτό πρότεινα το κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο κυριαρχεί στον σύγχρονο  κόσμο. Ως καλλιτέχνης, ενδιαφέρομαι για αυτό το ζήτημα, γιατί επίσης έχω μια δική μου ανθρωπιστική πλευρά και θέλω να δείξω πώς μπορούμε να δούμε θετικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μέσω της τέχνης σε μια εποχή που τα ΜΜΕ και πολλοί καλλιτέχνες επικεντρώνονται στις αρνητικές πτυχές της μετανάστευσης.

Πως αποφάσισες να έρθεις στην Κεφαλονιά?

Αποφάσισα να υποβάλω μια αρχική αίτηση για δημιουργική διαμονή καλλιτέχνη και να δώσω ένα masterclass για τη μετανάστευση το 2017, όταν άκουσα για την καταπληκτική δουλειά του Ιονίου Κέντρου για την υποστήριξη των καλλιτεχνών. Το Ιόνιο Κέντρο, οι Aρχές του νησιού  ως και το γραφείο Εκπαίδευσης υπήρξαν οι μέντορες για τη Μετανάστευση και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το έργο μου, γεγονός  για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων. Αυτό συνέβη όταν παρουσίασα το’’Κτίζοντας Ειρήνη μέσα από τους Ωκεανούς’’, μια εκπαιδευτική εγκατάσταση τέχνης που δείχνει τους θετικό οικονομικό αντίκτυπο που έχουν οι μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Το έργο εκτέθηκε στην Ελλάδα, στο Παρίσι και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Που τελικά αποβλέπει το έργο σου?

Ο τελικός στόχος είναι απλός – η προώθηση της ολοκλήρωσης και η πρόληψη εγκλημάτων μίσους και εξτρεμισμού μέσω της χρήσης της τέχνης και του διαλόγου.

Πως βλέπεις την εξέλιξη αυτής της σειράς έργου?

Ο τελικός στόχος είναι απλός – η προώθηση της ολοκλήρωσης και η πρόληψη εγκλημάτων μίσους και εξτρεμισμού μέσω της χρήσης της Tέχνης και του διαλόγου.

Το έργο αναπτύχθηκε σημαντικά από τότε που το ξεκίνησα το 2017.

Ξεκίνησα με μια εγκατάσταση τέχνης το’’Κτίζοντας Ειρήνη μέσα από τους Ωκεανούς’’ και μια συζήτηση με τους δασκάλους στο νησί της Κεφαλονιάς για να ζητήσουν λύσεις για την καλύτερη ενσωμάτωση των παιδιών στα σχολεία. Πρέπει να ξεκινήσουμε με νέους ανθρώπους για να αλλάξουμε στο μυαλό μας  τις αρνητικές αντιλήψεις που στρέφονται κατά των μεταναστών.

Για μένα η Ελλάδα και η Κεφαλονιά ήταν το φυσικό μέρος για να ξεκινήσω το έργο μου, καθώς η Ελλάδα έχει δείξει  συντριπτική φιλοξενία στους πρόσφυγες, παρά τη δική της οικονομική κρίση, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα για τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός από την εγκατάσταση τέχνης, ήθελα επίσης να διεξάγω διάλογο για την προώθηση της ένταξης των μεταναστών, γι ‘αυτό συνέχισα αυτές τις συζητήσεις με δημιουργικά εργαστήρια στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου είμαι εγκατεστημένη, με στόχο τη συμμετοχή των  γυναικών.

Τα εργαστήρια ξεκινούν με δημιουργική συνάντηση και ακολουθούνται με διάλογο και συζήτηση για θέματα ένταξης. Αυτά τα εργαστήρια ξεκίνησαν πέρυσι χάρη σε επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Aziz και το Ταμείο των ‘’Εγγύτερων Γειτόνων’’. Και τώρα εργάζομαι με τη γκαλερί ORT στο Birmingham, UK και την οργάνωση’’Hope Not Hate’’ για να συνεχίσω τα εργαστήρια, καθώς υπάρχει ζήτηση γι ‘αυτά και η ανταπόκριση από τις γυναίκες ήταν πολύ θετική. Είναι σε θέση να δημιουργούν και να μιλούν ελεύθερα για ένα πολύ- πολύ ευαίσθητο ζήτημα.

Επίσης, στοχεύω στους πολιτικούς ώστε με το έργο μου να επηρεάσω τη χάραξη πολιτικής και διοργάνωσα ένα ειδικό δημιουργικό εργαστήριο και συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη Διεθνή Ημέρα των Μεταναστών το 2017.

Δημιούργησα επίσης ένα έργο τέχνης το 2018 μαζί με τις γυναίκες προσφύγων, που με αυτό τον τρόπο έχουν ευκαιρία να παρουσιάζουν τις ελπίδες  τα όνειρα και τους αγώνες τους. Αυτή τη στιγμή εκτίθεται στη Βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ και υποστηρίχθηκε από το UK ARTS COUNCIL.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης παγκοσμίως διογκώνεται δυσανάλογα από τους πολιτικούς που θέλουν ψήφους εις βάρος των απλών ανθρώπων/μεταναστών που συνεισφέρουν στην παγκόσμια οικονομία. Αν κοιτάξετε τα στατιστικά στοιχεία – είναι σαφές ότι οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μετανάστες, καθώς εκείνοι  συμβάλλουν με τρισεκατομμύρια δολάρια στις οικονομίες, πληρώνουν σε φόρους πολύ περισσότερα από ό, τι ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν σε παροχές, ενώ κάνουν τις δουλειές που οι άλλοι δεν θέλουν να κάνουν. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τον ΟΟΣΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, τα ΜΜΕ εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε αρνητικές ιστορίες για τους μετανάστες.

Ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα γιατί προέρχομαι από μεταναστευτικό υπόβαθρο – οι γονείς μου μετεγκαταστάθηκαν από το Πακιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από 50 χρόνια. Σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο σε ότι έχει να κάνει με τις φυλετικές σχέσεις – αλλά και με πρόσφατα γεγονότα όπως η 11η Σεπτεμβρίου, το Brexit και η διοίκηση του Trump, γεγονότα που  έχουν φέρει στην επιφάνεια την άσχημη πλευρά των ανθρώπων, ώστε  ο ρατσισμός και τα εγκλήματα μίσους να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι πρέπει να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους από διαφορετικούς κόσμους  με δημιουργικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μάθουν για τους άλλους πολιτισμούς και αυτό τελικά πραγματοποιώ με το έργο μου και το έχω ήδη μεταγγίσει σε εκατοντάδες γυναίκες.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες και αντιμετωπίζουν περισσότερη κακοποίηση και βία, γι ‘αυτό εστιάζω στην ενδυνάμωση των γυναικών, επειδή αυτές είναι που τελικά οδηγούν τις κοινότητες και τις οικογένειες.

Μέσα από τη δουλειά μου με τα Ηνωμένα Έθνη, επισκέφτηκα επίσης πολλές από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται μετανάστες και πρόσφυγες (Υεμένη, Συρία, Κένυα, Σομαλία, Πακιστάν, Αφγανιστάν) και έχω ιδεί τις απεγνωσμένες συνθήκες και τις ταλαιπωρίες που αντιμετωπίζουν και τους λόγους για τους οποίους εγκαταλείπουν τη χώρα τους –καθώς  πολλοί δεν έχουν καμία άλλη επιλογή.

Από τότε που ξεκίνησα το έργο, τον Μάιο του 2017, έχω λάβει μεγάλη υποστήριξη από βασικούς πολιτικούς και χρηματοδότες, όπως οι: Jess Phillips, βουλευτής του Μπέρμιγχαμ και φεμινίστρια, ο υπουργός Shadow Europe Khalid Mahmood, και το Ιόνιο Κέντρο.