Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | February 25, 2020

Scroll to top

Top

No Comments

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
KefaloniaNews

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης στέκεται αλληλέγγυο στην απόλυση του συναδέλφου Νίκου Γκισγκίνη από την εταιρεία «ESA Security Solutions» που για λογαριασμό της Fraport διαχειρίζεται την ασφάλεια του αεροδρομίου. Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης και τα σωματεία του νησιού ζητούν να ανακληθεί άμεσα η εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου Νίκου Γκισγκίνη αλλά και μια δεύτερη επικείμενη απόλυση εργαζόμενου, πάλι της ESA.

Κάτω και από την παρέμβαση του Ε.Κ.Κ.Ι. η επικείμενη απόλυση έχει παγώσει, αλλά η ESA δήλωσε «ανένδοτη στην απόφασή της για τον Ν. Γκισγκίνη». Θεωρούμε ότι συνυπεύθυνη σ’ αυτή την εξέλιξη είναι και η Fraport που ως Πόντιος Πιλάτος υποκριτικά κρύβεται πίσω από το θεσμικό πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε ιδιώτη (ESA).

Είναι ξεκάθαρο ότι η πελατειακή σχέση της FRAPORT με την ESA είναι αυτή που καθορίζει τη στρόφιγγα των προσλήψεων -απολύσεων ορίζοντας το πλαφόν εργατοωρών ανά μήνα σύμφωνα με τους στόχους και το ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας τους. Πρόσφατο παράδειγμα η εντολή της FRAPORT για μείωση του βοηθητικού προσωπικού ασφάλειας της ESA (ambassadors) από 7 υπαλλήλους σε 6, δεκαπέντε μέρες πριν τη λήξη της σύμβασής τους! Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εκ περιτροπής συμβάσεις (10μηνες & 2μηνες), η εποχιακού τύπου εργασία στο αεροδρόμιο είναι η ανάπτυξη που αφηγείται η FRAPORT στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όπου τα κέρδη της σπάνε κάθε ρεκόρ.

Συνάδελφοι,

Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι αυτή η απόλυση είναι εκδικητική, γίνεται μόνο και μόνο λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου, και έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Από τη μία η απόλυσή του αποσκοπεί ευθέως στο να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι ώστε να υποχρεωθούν να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις στη λογική του μικρότερου κακού. Η εταιρεία έτσι αθετεί την αρχική της δέσμευση για ολοχρονική εργασία στο αεροδρόμιο, ενώ ζητά από τους εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επιδοτώντας την εργασία τους έως και 1500 €!

Από την άλλη θέλουν να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου και μπροστά στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Κεφαλονιάς στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου μας είναι πλέον αγώνας για τα στοιχειώδη βασικά εργατικά μας δικαιώματα. Για να πάψει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Για να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στην ώρα τους. Για να μη δουλεύουμε ήλιο με ήλιο κάτω από βρισιές και φωνές. Για αυξήσεις στους μισθούς, να μπορούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια. Για το δικαίωμα μας στην μόνιμη και σταθερή εργασία.

Δεν παραγνωρίζουμε, αντιθέτως τονίζουμε, ότι αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας για να αυθαιρετεί και να κάνει στην κυριολεξία ό, τι θέλει με τα εργασιακά μας δικαιώματα, έχει δώσει το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έστησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, είτε λέγονταν ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ουσία είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πατάει γερά πάνω στις βάσεις που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ξεθεμελιώνει πραγματικά ό, τι έχει μείνει όρθιο, δίνει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, στον Καιάδα όμως στέλνει τους εργαζόμενους, τη συνδικαλιστική δράση, και τα δικαιώματά τους. Νόμιμο πλέον είναι να απολύεσαι χωρίς αιτιολόγηση, να ξεπουλιέται κάθε σπιθαμή δημόσιας γης για να γίνουν «επενδύσεις», να ξεπουλιέται όλος ο δημόσιος πλούτος για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπενδυτές και να «ανοίγουν» βεβαίως θέσεις εργασίας-πείνας, όπως αυτές της ESA .

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου μας. Καλούμε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να καταγγείλουν τη στάση της εργοδοσίας. Ήδη έχει ξεκινήσει να εκφράζεται ένα κύμα αλληλεγγύης με αποφάσεις φορέων και δημοτικών συμβουλίων που πρέπει να αγκαλιάσει τους πάντες. Καλούμε τα εργατικά κέντρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, να καταδικάσουν και τη στάση της περιφερειακής αρχής που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ &

ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΤΟ Δ.Σ.

Submit a Comment