Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kefalonia News | July 22, 2019

Scroll to top

Top

Έκθεση του καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου «Ιδεομορφικές Συλλήψεις»

Έκθεση του καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου   «Ιδεομορφικές Συλλήψεις»
KefaloniaNews

«Ιδεομορφικές Συλλήψεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κώστα Ευαγγελάτου που θα πραγματοποιηθεί στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», από τις 9 έως 25 Νοεμβρίου 2018.

Πρόκειται για ένα σημαντικό φάσμα των εικαστικών αναζητήσεων και αισθητικών διατυπώσεων του καλλιτέχνη από το 2010-2018. 

Τα επιλεγμένα έργα της έκθεσης είναι συνθέσεις με μικτές τεχνικές στις οποίες αναδύονται μορφές, φόρμες, ιδεατά αρχαϊκά και φυσικά μοτίβα, μαθηματικά σύμβολα και εννοιακά γεωμετρικά σχήματα. 

Τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί στην Αθήνα, το Αργοστόλι και το Παρίσι.

Τον Νοέμβριο του 2017 αρκετά από αυτά συμπεριελήφθησαν στην αναδρομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο “Κοσμικές Σπονδές- Offrandes Seculaires” στη γκαλερί Espace Jano του Centre de Sevres στο Παρίσι. 

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος.

Διάρκεια έκθεσης: 9 έως και 25 Νοεμβρίου 2018.

Ημέρες και ώρες επισκέψεως: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ.

Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς τον Νοέμβριο του 1957. Το 1973-74, έγιναν οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, με τα εφηβικά του έργα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, με τον ζωγράφο, κριτικό τέχνης Γιώργο Φωκά και τον Γιώργο Βογιατζή από το 1976-1979. Σπούδασε παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1981 στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική “βιωματική” του έκφραση και θεμελίωσε τις  αισθητικές του αρχές. Μετά την στρατιωτική του θητεία (1983) σπούδασε με υποτροφία εικαστικά και  θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Παν/μιο The New School  for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich. Εργάστηκε επίσης στο ατελιέ συντήρησης φωτογραφιών του Jose Orraca.

Στη Νέα Υόρκη, στο Ρότζεστερ και στη Βοστώνη δημιούργησε τολμηρές performance-ζωντανά εικαστικά έργα με διεθνή απήχηση.

Το 1986  ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα. Το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης ARΤ STUDIO “EST”.

Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, επιζωγράφιση γεωμετρικών αντικειμένων, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.

Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος – ο Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4.

Επίσης το βιντεο-φίλμ « Costasest» της Αγγέλα Μυλωνάκη, που προβλήθηκε το 2007 στον πολυχώρο Ιανός στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε  ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Ρότσεστερ, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη (Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά.

( Αργοστόλι, Πόρος Κεφαλονιάς, Βαθύ Ιθάκης, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπλιο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Χανιά- Κρήτης, Ερεσσό-Μυτιλήνης, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο κ.α.).

Εχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις στην Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Αμιένη, Λίλ, Γκέτενμποργκ (European Echoes), Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια, Μίντεν, Σιάτλ, Βερολίνο κ.ά.

Έχουν εκδοθεί αισθητικά δοκίμια του και ποιήματά του σε  συλλογές (1975-2017), λιθογραφικά έργα, εικαστικά Ημερολόγια  (2008-2018) καθώς και βιβλία-λευκώματα με κείμενα για τα εικαστικά έργα του όπως:

 Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου. Δοκίμιο εικαστικού ήθους. Κείμενο: Λεόντιος Πετμεζάς. Πρόλογος: Ιωάννα Καρατζαφέρη. Αθήνα: Εκδόσεις «Συλλογές», 2001.

Εξεικονίσεις. Κείμενο: Νίκος Μοσχονάς. Αθήνα: Εκδόσεις Περίπλους, 2005.

SCRIPTORIUM. Κείμενο: Χρύσανθος Α. Χρήστου. Αθήνα: Έκδοση Πολιτσιτικού Οργανισμού  Δήμου Αθηναίων, 2010.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ  ARTEST, Κείμενα: Στέλιος Λυδάκης, Νίκος Μοσχονάς, Σούζαν Μπαουτίστα, Αννίτα Πατσουράκη, Κώστας  Αντ. Πετράκης, Χρύσανθος Α. Χρήστου. Θεσσαλονίκη: Έκδοση ΑrtLine and Gennesis, 2010 και 2015.

Έχει κοσμήσει  με σχέδια λογοτεχνικές και επιστημονικές εκδόσεις.

Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις στα πλαίσια συνεδρίων, με διαλέξεις, άρθρα  και ανακοινώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ( Drama Centre, Γλασκώβη 1994, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος 2011, Παλαιό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2013, ΕΜΣΤ, Αθήνα 2018) κ.α.

Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, σε όπερες του Μενόττι ( Το τηλέφωνο ή Έρωτας στα τρία) στο Τριανόν και του Περγκολέζι (Η αφέντρα κυρά) στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Είναι μέλος  επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών και  του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1991.

Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες, επαίνους και βραβεία από πνευματικούς φορείς.

Έργα του ανήκουν σε συλλογές , όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείον  Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής  Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «Τέχνη»-Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-ACG Collection, στο Φωτογραφικό Αρχείο  Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, στο Ιόνιο Παν/μιο στην Κέρκυρα, στο Κοργιαλένειο Μουσείο στο Αργοστόλι, στο ΑΤΕΙ στο Αργοστόλι- Αίθουσα «Κώστας Ευαγγελάτος», στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς του Ιδρύματος Φωκά- Κοσμετάτου, στο Μουσείο του Σέρατζ στην Πολωνία, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο-Δήμος Θεσσαλονίκης, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία στο Παρίσι, στο Ελληνικό Προξενείο και στο Προξενείο της Κύπρου στο Παρίσι, στη Foundation Hellenique στο Παρίσι, στο Fordham University at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, στη Βιβλιοθήκη του Centre de Sevres στο Παρίσι, στο Αναγνωστήριο του τμήματος School of Physics and Astronomy, University of Leeds, U.K., στο Πάντειον Πανεπιστήμιο στην Αθήνα κ.ά.

Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

www.gisi.gr/evangelatos